Volledig scherm
Burenruzies kunnen enorm escaleren. © Mechteld Jansen

Buurtbemiddelaars West Maas en Waal lossen helft burenruzies op

BENEDEN-LEEUWEN - Burenruzies hebben afgelopen jaar in de gemeente West Maas en Waal 31 keer geleid tot het inschakelen van professionele buurtbemiddeling. In de helft van de gevallen leidde dat tot resultaat.

Twaalf keer wisten de bemiddelaars ervoor te zorgen dat de kemphanen weer door één deur konden. In nog eens vier gevallen was het resultaat positief, zonder dat er klassieke bemiddelingsgesprekken nodig waren: bijvoorbeeld doordat er een coach werd ingeschakeld, of dat een goed gesprek met alleen al de melder genoeg was om de lucht te klaren. Het succespercentage van ongeveer vijftig procent is vergelijkbaar met dat in Druten en Beuningen.

Acht keer zelf hulp gezocht

Zeven keer konden de ruzies niet worden opgelost. In acht gevallen begon buurtbemiddeling er zelfs niet eens aan en werd meteen terugverwezen naar de politie, gemeente of woningcorporatie. Er wordt trouwens niet alleen door instanties doorverwezen naar buurtbemiddeling. Liefst acht keer was het een van de ruziënde buren zelf die hulp zocht.

Alphen uitzonderlijk veel

Een opvallend groot aandeel in de cijfers heeft Alphen met liefst negen gevallen. Bijna 1 op de 3 buurtbemiddelingen vindt plaats in het dorp, terwijl het nog geen tien procent van alle gemeentenaren herbergt. Dat lijkt overigens een incident; een jaar eerder waren er slechts twee gevallen in het dorp.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal