Volledig scherm
© ThinkStock

Buurtbus Maas en Waal wordt steeds minder gebruikt

BENEDEN-LEEUWEN - Jaar in jaar uit reizen minder Maas en Walers met de buurtbus. Ooit reden er zo'n 2.500 passagiers met de Maas en Waalse buurtbus. Inmiddels zijn het er 1.500.

Jammer, vindt vrijwilliger Ko Wassink van de ruim 30 jaar oude Maas en Waal Expres. „Een jaar of vijf geleden praatte je toch wel over 200 tot 300 passagiers meer.”

Draagkracht
Zonde, want die bus moet ook rijden als er maar één iemand opstapt. Dat maakt het niet makkelijker om draagkracht te houden bij overheden en vervoerder Arriva die het buslijntje in stand moeten houden.

Motivatie
Aan de vrijwilligers ligt het niet. Er zijn 22 buschauffeurs die voorlopig nog wel zorgen dat de lijn blijft bestaan. „Zolang wij blijven rijden, is er een buurtbus. Maar als je op een gegeven moment een dienst van vier uur draait met niemand in de bus, dan werkt dat niet motiverend.”

Maasdorpen
Zo ver is het nog niet. De buurtbus bedient nog altijd een groep mensen die wonen in de maasdorpen. In Alphen, Altforst, Maasbommel en Appeltern komt immers geen gewone bus. Voor een bezoek aan de supermarkt in Leeuwen of het zorgcentrum in Dreumel maken sommige bewoners dankbaar gebruik van deze aanvulling op de grotere buslijnen.

Slinkende groep
Maar die groep is aan het slinken. Mensen worden fitter oud, blijven langer in hun eigen dorp wonen en zijn minder afhankelijk dankzij moderne alternatieven.

Maas en Waal