Deze wagen is 'onthoofd' omdat hij hoger was dan 5 meter.
Volledig scherm
Deze wagen is 'onthoofd' omdat hij hoger was dan 5 meter. © David van Haren

Carnavalsoptochten in Maas en Waal: lawaai, boeren en onthoofdingen

FOTOSERIEWEURT/BATENBURG/PUIFLIJK - In de carnavalsoptocht van Puiflijk reden zaterdag noodgedwongen een aantal letterlijk onthoofde wagens mee. Het zijn praalwagens die te hoog werden bevonden vanwege de wind. 

Wagens mochten in Puiflijk niet hoger zijn dan 5 meter vanaf het wegdek. Ook al was ze minder opvliegend dan haar nicht Ciara, twee weken geleden, storm Ellen kon toch venijnig uit de hoek komen. Daarom besloot de optochtencommissie van de carnavalsvereniging De Torenuilen in Puiflijk om de stoet, die zaterdagmiddag door het dorp trok, te ontdoen van wagens hoger dan 5 meter.

Alphen had zaterdag weer zijn verlichte optocht.
Volledig scherm
Alphen had zaterdag weer zijn verlichte optocht. © Flip Franssen

Vriendengroep Nie Wauwele Pufluk moest vanwege die maatregel het hoofd van de grote pop in de kappersstoel op hun wagen – ‘wij zijn geknipt voor carnaval’ – thuislaten. „Heel jammer”, reageert Ruben Schiks, één van de leden van Nie Wauwele, bij de start van de optocht. „Maar we hebben er natuurlijk alle begrip voor, de veiligheid staat voorop.” Er waren nog twee ‘onthoofde wagens’ in de Puiflijkse optocht te zien.

Niet meelopen vanwege de ‘onthoofde’ wagen is voor de vriendenclub niet ter sprake gekomen. Tijdens het jubileum van de Torenuilen – de vereniging bestaat nu 55 jaar, een carnavalsmijlpaal – wilden ze er sowieso bij zijn. „We doen toch niet mee om de prijzen”, grapt Schiks. „We zijn hier om samen te genieten van het feest.”

Ook de Puiflijkse Badboys en de jeugd van CV ’t Mot Niet Gekker Worden hadden pech. De laatste groep moest zelfs twee poppen weghalen. „Voor de jongeren is het zo sneu, ze hebben maanden gewerkt aan hun wagen”, vertelt chauffeur Geert Reijnen op zijn tractor. „En om eerlijk te zijn: de poppen stonden zo goed vast met spanbanden, dat ik me daar geen zorgen over zou maken. Maar regels zijn regels, daar houden we ons aan.”

Actualiteit in de optocht in Weurt: wiet in De Wok.
Volledig scherm
Actualiteit in de optocht in Weurt: wiet in De Wok. © DG

In Weurt en Batenburg, net als in andere dorpen in Maas en Waal, gingen de optochten door, ondanks de wind. Ook waren er daar geen aanpassingen aan de wagens verordonneerd.

Weurts brandweerkorps.
Volledig scherm
Weurts brandweerkorps. © DG

In Weurt vielen de prachtig uitgedoste loopgroepen op. En de verwijzingen naar het boerenprotest. Ook was er een wagen die verwees naar de onlangs ontdekte wietplantage in voormalig restaurant De Wok in Ewijk.

Mooie uitdossing in de optocht van Batenburg.
Volledig scherm
Mooie uitdossing in de optocht van Batenburg. © DG

Batenburg viel op door de grote hoeveelheid jeugd die meeliep, vaak achter een wagen met keiharde muziek. Verwijzingen naar actuele thema's waren er niet in deze optocht. Ook hier waren er enkele mooie loopgroepen.

Ook populair in Puiflijk: het lantaarnpaalklimmen.
Volledig scherm
Ook populair in Puiflijk: het lantaarnpaalklimmen. © DG
Onthoofde wagen in Puiflijkse optocht.
Volledig scherm
Onthoofde wagen in Puiflijkse optocht. © DG
Coronavirus in Puiflijk?
Volledig scherm
Coronavirus in Puiflijk? © David van Haren
Steun voor de boeren in Weurt.
Volledig scherm
Steun voor de boeren in Weurt. © DG
Boer is troef in Weurt.
Volledig scherm
Boer is troef in Weurt. © DG
Deze wagen is 'onthoofd' omdat hij hoger was dan 5 meter.
Volledig scherm
Deze wagen is 'onthoofd' omdat hij hoger was dan 5 meter. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal