Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Champignon uit Wijchen barst van de vitamine D dankzij nep-zonlicht

WIJCHEN - Banken Champignons uit Wijchen heeft een bijzondere champignon ontwikkeld. Het eten van drie van de Wijchense champignons is al voldoende om het tekort aan vitamine D, dat iedereen heeft, te compenseren.
 

De champignon wordt vandaag officieel gepresenteerd op een grote voedselbeurs in Berlijn. Inmiddels heeft het Wijchens bedrijf ook officieel toestemming om het product op de markt te brengen.

Nabootsen

Volledig scherm
Rob Banken, mede-directeur en -eigenaar van het Wijchense Banken Champignons. © AGF.nl

Dat zegt Rob Banken, mede-directeur en -eigenaar van het familiebedrijf. ,,Wilde paddenstoelen die je vindt in de bossen krijgen van nature vitamine D als de zon daar op schijnt. Die zuigen als het ware de zonnestralen op. Maar voor de productie van witte of kastanje-champignons, is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tomaten of komkommer, geen zonlicht nodig. Die kunnen in het donker geteeld worden.’’

Wat zijn bedrijf nu doet, zo legt Banken uit, hebben ze eigenlijk geleerd van de natuur. ,,Als we de champignons wel blootstellen aan zonlicht, dan wordt een stofje dat er al in zit, 
ergosterol, omgezet naar vitamine D. Wij produceren die speciaal geselecteerde champignons, en bootsen daarbij de natuur na. Dankzij een natuurlijk proces komt er dan vitamine D in de champignons.’’

De paddenstoelen zitten al vol belangrijke stoffen, zegt Banken. Vitamine B, eiwitten, vezels, en mineralen. Maar geen vitamine D. ,,En dat stoppen we er nu met zonlicht in.’’

Weerstand

Volledig scherm
De vitamine D-champignon van Banken Champignons uit Wijchen. © Banken Champignons

En die vitamine D is goed voor de weerstand, botten, en spieren, zegt de directeur. ,,Als je naar de dokter gaat en vraagt om het vitamine D-gehalte in je lijf te meten, zul je altijd te weinig hebben. In de winter is dat nog erger dan in de zomer. Zeker met de vergrijzing die we nu hebben, zijn er steeds meer ouderen met een tekort. Maar dat geldt ook voor kinderen, die vaker dan vroeger binnen achter de computer zitten. In plaats van vitaminepreparaten, kun je nu door natuurlijke voeding je benodigde vitaminen binnenkrijgen.’’

Twee jaar duurde het traject van ontwikkeling tot goedkeuring. Onder meer de Universiteit van Wageningen gaf advies, en diverse laboratoria deden tests, voordat de champignon bij de EFSA werd aangemeld. De licentie volgde op 1 januari. 

Vandaag is dan de officiële introductie, op de 
Fruit Logistica-beurs in Berlijn. Daar worden vertegenwoordigers van het Duitse ministerie van Landbouw en van de Nederlandse regering bij verwacht. In de komende maanden volgt de uitrol van de champignons, die qua prijs op het niveau van een bakje kastanjechampignons zullen zitten, naar supermarktketens in Europa.

Maas en Waal