Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Flip Franssen

Commotie op basisschool in Alverna: leerlingen verkleed als Sint of Piet niet welkom

ALVERNA - Consternatie woensdagmorgen op de Antoniusschool in Alverna: als Piet of Sint verklede kinderen waren niet welkom. Pietenmutsen moesten worden afgezet en in de klas achterblijven toen Sinterklaas naar het schoolplein kwam.

Eén jongetje was helemaal verkleed als piet en zijn moeder moest ijlings naar huis om andere kleren te halen en haar zoon om te kleden. Deze moeder, maar ook andere ouders waren boos.

In Alverna kozen de leerkrachten voor het achterwege laten van als Piet of Sint verklede kinderen omdat ‘de kinderen dan niet zichzelf zijn en het spel verstoren’, verklaart Hennie Biemond, bestuurder van Kans en Kleur, de overkoepelende stichting van de Wijchense basisscholen.

Het pietenbesluit is genomen door de leerkrachten van de onderbouw van de Alvernese school, zo meldt ze. Het is dinsdag verteld aan de kinderen in de klas met het verzoek het thuis te melden. 

‘Niet effectief’

Het besluit stond niet in de nieuwsbrief van de school of in een mail naar de ouders. ,,Daar gaat de school donderdag op terugkijken met de ouders. Dit is niet effectief”, zegt Biemond. Het had volgens haar anders gemoeten.

Dave Peters (5) was het jongetje wiens moeder Mariska snel naar huis moest om andere kleren te halen. ,,Hij was helemaal in tranen. De juf zei dat het te maken had met het beleid van Kans en Kleur.” Biemond zegt dat Kans en Kleur zich juist niet bemoeit met het inhalen van de Sint op de scholen. Dat bepalen de scholen zelf. De enige algemene richtlijn is dat er geen ‘stereotype zwarte pieten’ meer ingezet worden op de basisscholen van de stichting.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal