Corry van Rhee-Oud Ammerveld blijft tot eind 2020 burgemeester van Druten

updateDRUTEN - Waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld uit Tiel blijft tot eind 2020 in Druten. Dat gebeurt op verzoek van de provincie Gelderland. Die wil graag gebruik maken van de bestuurlijke kracht van Van Rhee bij het goed op poten zetten van de ambtelijke fusie tussen Druten en Wijchen.

De vertrouwenscommissie onder voorzitterschap van raadslid Gerard Worm is blij met deze tussenzet, zo laat Worm desgevraagd weten. De commissie bereidde zich voor op de komst van een nieuwe vaste burgemeester, maar is erg blij met het functioneren van Van Rhee en daarom ook ingenomen met het voorstel van de provincie. ,,Zij is persoonlijk een prettig iemand en ze is bestuurlijk zeer ervaren”, zegt Worm. ,,Ze is de juiste persoon op het juiste moment.”

Geschaafd

De ambtelijke fusie van Wijchen en Druten is in gang gezet maar er moet in de praktijk nog veel aan geschaafd worden. In december 2020 wordt geëvalueerd of de fusie een succes is. Tot die tijd blijft Van Rhee burgemeester. Daarna komt er pas weer een door de kroon benoemde nieuwe burgemeester. Van Rhee zelf zal dat niet zijn. Ze is 62 en wil geen volledige termijn meer aangaan als burgemeester.

,,Ik ben vereerd met het vertrouwen van de raad”, zegt Van Rhee. ,,Ik heb mijn hart verloren aan Maas en Waal. Als ik tien jaar jonger was en geen huis had in Tiel, dan zou ik er vol voor gaan.” Ze zegt dat er nog ‘ontzettend veel’ moet gebeuren om de ambtenaren van Druten en Wijchen echt tot één organisatie te laten worden. ,,Je wil niet de ambtenaren alles dubbel laten doen. We willen alles zoveel mogelijk gelijktrekken. Een ambtelijke fusie vraagt heel veel van het bestuur. Je moet het dan goed met elkaar kunnen vinden.”

Toekomst

Of de ambtelijke fusie een opmaat is voor het samengaan van de twee gemeentes willen Van Rhee en Worm niet zeggen. ,,Het is te vroeg om daar een uitspraak over te doen”, zegt Van Rhee. ,,Als de ambtelijke fusie een succes is, gaan we ons bepalen op de toekomst”, zegt Worm. ,,Dan moeten we zien hoe de diverse partijen en regio erin staan. Je moet zoiets niet forceren, niet te vroeg iets roepen.” In 2020 moet er volgens Druten wel ‘een visie op de bestuurlijke toekomst’ van de gemeente liggen.

Volledig scherm
Corry van Rhee-Oud Ammerveld © Gemeente Druten

Dat Van Rhee blijft, heeft ook te maken met haar bekendheid met de regio. Enkele jaren geleden was ze ook al waarnemer in West Maas en Waal. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal