Volledig scherm
PREMIUM
Het schilderij ‘De legende van de stichting van de Abdij van Berne’. © Museum Krona, Uden

De geschiedenis van de abdij van Fulco van Berne (en Altforst) nu digitaal in te zien

historieALTFORST - Voor eeuwig bewaard. Dat geldt nu voor het bijzondere archief van de Abdij van Berne. Het kloosterarchief is door het Brabants Historische Informatie Centrum (BHIC) helemaal gedigitaliseerd. Wat Maas en Waal daarmee opschiet? Nou, het vroege verleden van Altforst is hiermee ook gezekerd.

Volledig scherm
Boerderij De Munnikenwoerd in Altforst, de locatie van de proosdij van Bessela van Someren. © Joep van den Brink

De stichter van de Abdij van Berne is namelijk Fulco van Berne die ook een nevenvestiging van het klooster opzette in Altforst. Het levert een van de vroegste vermeldingen van dit piepkleine Maas en Waalse dorp in de annalen op. 

Vanuit de luie stoel
Tot voor kort waren de zeer oude stukken alleen te raadplegen in de abdij zelf. Maar nu is het mogelijk ze online te zien, op de site van het BHIC. Lekker vanuit de luie stoel. Jan Sanders, rijksarchivaris in Noord-Brabant en archivaris van de Abdij van Berne, is blij met de digitalisering. Hij roemt in een online-artikel een van de pareltjes uit het archief: een perkamenten blad dat was gebruikt als versteviging van een boekband. Er staat een religieuze tekst op, vermoedelijk geschreven in de negende eeuw. Daarmee is het blad veel ouder dan de abdij die in 1134 werd gesticht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal