Dit wordt het jaar van Max Beijer, millenniumkind

Kinderen van dat jaar 00Ze waren de eerste kinderen die in het jaar 2000 geboren werden. Terwijl volwassenen vreesden voor de millenniumcrash, stonden zij te popelen geboren te worden. Nu worden ze 18. Ze kruipen voor het eerst alleen achter het stuur, mogen nu ook volgens de wet alcohol drinken en leven in een ingewikkelde tijd, vol digitale mogelijkheden. Dit is hun verhaal.

Max Beijer, geboren op 1 januari 2000.
Woont in: Boven-Leeuwen

Quote

Misbruik van sociale media wordt in het geheel wel te veel opgeblazen.

Max Beijer

Max Beijer zit goed in zijn vel. Hij vindt het ook niet zo belangrijk wat anderen van hem vinden, zegt hij. ,,Natuurlijk vind ik het wel belangrijk hoe ik overkom.’’ Maar het is niet zo dat hij continu bezig is likes te scoren op sociale media. Die sociale druk valt wel mee, denkt hij. Ja, hij leest ook verhalen over misbruik van sociale media en op school is ook wel eens een naaktfoto voorbij gekomen. ,,Misbruik van sociale media wordt in het geheel wel te veel opgeblazen. Ik denk dat vooral oudere mensen van dat soort dingen schrikken.''

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Max Beijer. © Foto Raphael Drent

Toen Max veertien werd, ging de alcoholleeftijd in Nederland twee jaar omhoog. ,,Ik heb nu klasgenoten die net daarvoor zestien geworden waren. Die mochten heel even legaal drinken, daarna mocht het opeens niet meer.’’ Drinken is niettemin niet echt een issue zegt hij. Hij drinkt wel eens een biertje. ,,Gewoon gezellig, met zijn vrienden. ,,We hebben geen vaste plek maar spreken telkens bij iemand anders af. Dat ik straks legaal mag drinken is toch wel handig, voor feestjes.''

Max woont op een boerderij met zijn zusje en zijn broertje en zijn ouders. Hij is gelukkig, dat durft hij wel te zeggen. ,,Ik kom niets tekort.’’ Beijer oogt rustig, zelfverzekerd, maar niet uitbundig. Zijn grote wens voor 2018? Dat is dan toch het rijbewijs. ,,Ik moet nu overal op de fiets naar toe."

Vogelgriep

De gebeurtenis die het meeste indruk op hem maakte was de ruiming van de kippen op de boerderij van zijn ouders. Vanwege de vogelgriep moesten vorig jaar alle dieren geruimd worden. ,,Voorheen dacht ik altijd: dit gebeurt niet bij ons. Een paar dagen voordat wij getroffen werden, werd er vogelgriep bij een bedrijf in Friesland geconstateerd. Als het dan echt gebeurt bij onze boerderij, kun je het niet echt beseffen. De impact is heel groot. En dan de leegte. Opeens is het heel stil."

Wat zou hij willen veranderen in de wereld? ,,Veel, onder andere het beeld van de landbouwsector realistischer overbrengen. Soms heb ik het idee dat ik me moet verontschuldigen doordat dingen die worden vermeld in de media vaak niet kloppen. Ik denk dat er plaats moet zijn voor een eerlijk verhaal."

Lees hier ook de verhalen van:

Jop Meekes, uit Lichtenvoorde
'Als ik auto rijd, voel ik me volwassen'

Henrike Jansen, uit Rozendaal
'Nu denk ik: waar heb ik me al die jaren druk over gemaakt?'

Sake Haveman, uit Doetinchem
'Wij zijn geen luie generatie'

Riley Kapelle, uit Nijmegen
'Ik voel me ook echt iemand uit de Achterhoek'

Alara Öztekin, uit Culemborg
'Eigenlijk heb ik me nooit echt Nederlands gevoeld'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal