Volledig scherm
Windmolens in de polder. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Druten: eigen energie, samen met Wijchen

DRUTEN - Regionale coöperaties, gemeenten, de provincie en bedrijven moeten zelf alternatieve energieprojecten realiseren. Dat vindt de gemeenteraad van Druten. 

Ze haakt daarmee aan bij partnergemeente Wijchen waar de gemeenteraad ook zelf lokale energie-initiatieven wil ontplooien. Burgemeester en wethouder van Druten moeten met hun collega's van Wijchen overleggen om dat vorm te geven.  

Geld verdienen

De gemeenten en hun inwoners moeten er geld aan kunnen verdienen. Geld dat ten goede komt aan de plaatselijke gemeenschappen. Bovendien: het draagvlak voor windmolens en zonneparken is veel groter als inwoners zelf financieel mee kunnen profiteren en mede-eigenaar zijn, menen de Drutense partijen.  

Ook vinden ze dat het duurzaamheidsbeleid in Druten veel te traag van de grond komt. Overal om Druten heen verschijnen zonnepanelen en windmolens, maar in Druten zelf is nog helemaal niets neergezet. 

Afstemmen met de buurgemeentes

Druten moet volgens de motie die de gemeenteraad donderdag aannam samen met  Beuningen, West Maas en Waal en Wijchen afstemmen waar windmolens komen en bezien of de vier gemeenten samen kunnen investeren in de opwekking van duurzame energie.

Alleen het CDA (1 raadslid) was tegen het voorstel. Die partij vindt dat de gemeente niet op de stoel van ondernemers moet gaan zitten. Die moeten de energieprojecten realiseren. 

Twee milieucoöperaties

De gemeenteraad wordt op zijn wenken bediend. Maandag worden in Horssen twee boeren-burger-milieucoöperaties opgericht voor Druten en West Maas en Waal.

Maas en Waal