Volledig scherm
De woning van Lato in Afferden © Joni van Essen

Druten: ‘Geen leger, geen machinegeweren in huis Festim Lato in Afferden’

updateAFFERDEN/DRUTEN - In het huis aan de Kerkdam in Afferden waar de enkele maanden geleden vermoorde Festim Lato woonde, zijn volgens de gemeente Druten nooit automatische wapens gevonden. Wel zijn er in december 2017 twee handvuurwapens en een nepwapen gevonden. Volgens Druten is er niets gebleken van een ‘leger in opbouw’, zoals De Telegraaf eerder berichtte.

De Drutense burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld laat dat weten naar aanleiding van vragen van de politieke partij Dorpslijst Afferden. Lato wierp zich op als zelfbenoemde president van de republiek Chameria. De Telegraaf meldde eind juli dat Lato op het terrein van het Afferdense huis een privéleger zou hebben getraind. De boerderij zou als ‘kazerne’ hebben gefungeerd. 

‘Te zwaar aangezette berichtgeving’

Volgens Van Rhee is deze berichtgeving te zwaar aangezet. Zij is nu een half jaar burgemeester van Druten. Haar voorganger Luciën van Riswijk ontving in 2016 en 2017 signalen over Lato en het huis dat hij in Afferden huurde. Hij hoorde dat er vlaggen bij de woningen hingen en dat er mensen in militaire kleding rondliepen. Daarna is er volgens haar - ook met de kennis van nu - adequaat opgetreden.

De gemeente heeft gezorgd dat de mensen die het huis illegaal bewoonden, zijn vertrokken. Van Riswijk heeft indertijd contact gelegd met de politie en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), ,,vanuit het onderbuikgevoel dat er iets niet pluis was”, zegt Van Rhee. Politie en RIEC hebben zich vervolgens geconcentreerd op de strafbare feiten, zoals de wapens. De politie kon gisteren nog geen aanvullende informatie daarover geven.

Signalen over activiteiten rond de woning

De gemeente laat weten dat de berichtgeving in De Telegraaf tot onrust heeft geleid in Afferden. Die onrust was er bij de gemeente ook in 2016 en 2017. Uit het gemeentelijke onderzoek in 2017 bleek dat Lato in de woning mensen liet overnachten, iets dat niet mocht. Daartegen trad de gemeente, na overleg met het RIEC op in februari 2018. Daarna heeft ze gecontroleerd of de woning nog illegaal als slaapplaats voor Lato’s medestanders werd gebruikt. Dat bleek niet het geval.

Enkele maanden gesloten

Na de controle in februari 2018 is de woning enkele maanden gesloten. Daarna hebben de gemeente en de politie toezicht gehouden op het huis. In september 2018 bleek er weer iemand te wonen, naast Lato. De gemeente heeft de eigenaar van de woning een dwangsom opgelegd om die man, die eerder ook al was weggestuurd, uit het huis te krijgen. De dwangsom geldt nog steeds en de woning wordt ook na Lato’s dood in de gaten gehouden wat betreft eventuele illegale bewoning.

Ook het RIEC hield sinds medio 2018 de woning aan de Kerkdam in de gaten. Druten vroeg het RIEC regelmatig of er verdachte activiteiten waren in het huis waar de gemeente alert op moest zijn. Dat was niet het geval, liet het RIEC weten. ,,Lato was wel een bekende van het RIEC. Maar vooral vanwege zijn activiteiten in Den Haag”, zegt Van Rhee. Wat die activiteiten precies waren, is niet duidelijk.

‘Het beeld klopt niet’

‘Het beeld dat naar voren komt in De Telegraaf is dat de gemeente alles wist en niets deed. Dat er een militair trainingskamp was en continu zwaar bewapende militairen rondliepen. Dat beeld klopt niet’, schrijft Druten in een persbericht.

Na de controle in februari 2018 was de woning enkele maanden gesloten. Daarna hebben de gemeente en de politie toezicht gehouden op het huis. In september 2018 bleek er weer iemand te wonen, naast Lato. De gemeente heeft een dwangsom opgelegd om die man, die eerder ook al was weggestuurd, uit het huis te krijgen. De dwangsom geldt nog steeds en de woning wordt ook na Lato’s dood in de gaten gehouden.

Huis weer verhuren

De eigenaar van de woning had een huurcontract met Lato. Hij maakt het huis klaar om het weer te gaan verhuren.

De mensen die in februari 2018 in de woning van Lato werden aangetroffen, waren volgens Druten van Albanese of Griekse afkomst. Ze waren naar hun eigen zeggen aanwezig om te demonstreren in Den Haag. Ze verbleven volgens de gemeente slechts tijdelijk in de woning en hadden naar eigen zeggen hun woonplaats in Albanië. Ze zijn volgens Druten destijds vertrokken en ‘sindsdien niet meer binnen onze gemeentegrenzen gezien’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal