Volledig scherm
Druten baalt er van dat sinds dit jaar ook de 'middelzware gevallen' van huiselijk geweld ook door de gemeente moeten worden opgepakt.

Druten ziet huiselijk geweld te vaak op bordje van gemeente komen

DRUTEN - Drutense ambtenaren moeten steeds vaker bemiddelen bij huiselijk geweld. Vorig jaar was dat vijf keer het geval, maar de eerste helft van dit jaar al vijftien keer. De gemeente wil dat niet en vindt dat Veilig Thuis weer meer kwesties op zich moet nemen.

De gemeenten in de regio Nijmegen en Veilig Thuis, onderdeel van de GGD Gelderland-Zuid, verdelen onderling de opvang van mensen, volwassenen en kinderen die te maken krijgen met huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarbij heeft Veilig Thuis de verantwoordelijkheid voor de zwaardere gevallen, terwijl gemeentelijke ambtenaren de lichte gevallen voor hun rekening nemen. Nu zijn nieuwe afspraken gemaakt, waardoor de middelzware kwesties ook op het bordje van de gemeente zijn gekomen,waar die tot voor kort nog door Veilig Thuis werden opgepakt.

Deskundigheid

Volledig scherm
Sjef van Elk, wethouder in Druten en lijsttrekker. FOTOBRONfoto Niels Stam

Daar heeft de gemeente Druten haar zorgen over, nu het Sociaal Team van de gemeente in de eerste helft van dit jaar al vijftien gevallen in behandeling kreeg. Dat zit wethouder Sjef van Elk niet lekker. ,,Die toename zit dus in de middelzware zaken. Dan is het ook meer een veiligheidskwestie aan het worden en dat is iets waar onze ambtenaren van het Sociaal Team eigenlijk niet de deskundigheid voor hebben. Het Sociaal Team is er voor andersoortige hulpverlening, niet voor de zwaardere huiselijk geweldkwesties." Van Elk vreest ook dat zijn ambtenaren hierdoor hun laagdrempelige toegankelijkheid verliezen. ,,Het Sociaal Team is juist heel benaderbaar."

Om die redenen heeft Druten recentelijk de regionale GGD een brief gestuurd over de inzet van Veilig Thuist. ,,Ons verzoek is toch nog eens te onderzoeken of die middelzware gevallen niet beter bij Veilig Thuis kunnen blijven", aldus Van Elk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal