Volledig scherm
Dodenherdenking in Bergharen. © Eveline van Elk

Dubbel zoveel oorlogsslachtoffers herdacht in Bergharen

REPORTAGEBERGHAREN - In Bergharen waren er zaterdagavond ineens dubbel zoveel namen van oorlogsslachtoffers die werden genoemd dan de voorgaande jaren. 

Nu waren het er 14. Eerder maar 7. In het afgelopen jaar is gebleken dat 7 geallieerde militairen bij 2 vliegtuigcrashes  om het leven zijn gekomen.

Jacques Luske

Volledig scherm
Dodenherdenking in Bergharen, er werden er bloemen gelegd bij monument van Burgemeester Luske en bij de Britse militair die op het kerkhof bij de Protestantse kerk ligt begraven. © Eveline van Elk

Bergharen herdenkt de slachtoffers in de oude gemeente Bergharen die tot 1984 bestond. Daaronder vielen de dorpen Hernen, Leur en Bergharen. 

Onno Luske, de zoon van burgemeester Jacques Luske die omkwam in concentratiekamp Neuengamme, was ook aanwezig en hield een toespraak. Ook (achter)kleinkinderen waren aanwezig.

Wethouder Paul Loermans van de gemeente Wijchen legde kransen en hield een toespraak na de twee minuten stilte op de begraafplaats bij de protestantse kerk.

Toespraak

In de volle katholieke kerk van Bergharen gaven ook de voorzitters van de leefbaarheidsgroep van Bergharen en van Hernen/Leur een toespraak, er werd een gedicht voorgedragen en er klonk muziek. 

Volledig scherm
De protestantse begraafplaats. © DG

Sjaak Arntz van het 4-meicomité in Bergharen, Hernen en Leur noemde in een volle kerk de namen van alle veertien omgekomenen. 

Als eerste wordt steeds Jacques  Luske genoemd, geboren op 31 augustus 1901 te Baarn. De heer Luske was vanaf 1934 burgemeester van de gemeente Bergharen en al vanaf 1931 van de e gemeente Horssen.

Luske deed in 1943 mee aan de april-meistaking en hielp onderduikers. Hij werd gesnapt in een razzia en kwam in 1944 in het concentratiekamp Neuengamme terecht waar hij op 43-jarige leeftijd overleed. Zijn stoffelijk overschot werd in 1951 overgebracht naar het kerkhof van Heilig Landstichting.

Volledig scherm
Stille tocht. © DG

Het vergissingsbombardement op Nijmegen, eiste een zware tol van het kinderrijke gezin Derksen. Twee zussen zijn hen toen ontvallen: Geertrudis Petronella Derksen en Everdina Bernardina Catharina Derksen.

Landbouwknecht Christiaan Geurts  overleed ten gevolge van geallieerde artilleriebeschietingen op 18 maart 1945, 22 jaar oud, te Bislich. 

Antonius van den Hogen vertrok als soldaat eerste klas van de 2e compagnie Aan- en Afvoer Troepen van de Koninklijke Landmacht naar het voormalige Nederlands Oost-Indië. Daar sneuvelde hij te Djokjakarta op 19 januari 1949, 25 jaar oud, en werd begraven op het Nederlands ereveld Candi te Semarang, in het huidige Indonesië.

Arthur Richardson was soldaat van de Britse geneeskundige troepen en kwam op 26 oktober 1944 op 24-jarige leeftijd om aan het begin van de Molenweg in Bergharen. 

Piloot Dudley Crofton Horn kwam op 14 januari 1945, na foutief beschoten te zijn tijdens een verkenningsvlucht, met zijn toestel, een Hawker Typhoon van het 247 Squadron van de Royal Air Force in de problemen en stortte neer in een aarden wal langs de oude wetering nabij de Hoekgraaf in Bergharen.

Naar aanleiding van een bezoek vorig jaar aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 te Groesbeek en uit recent gevonden gegevens en bevestigingen ervan door mensen uit Hernen en Bergharen is  jaar gebleken, dat er verder nog zeven Britse militairen zijn omgekomen op het grondgebied van onze voormalige gemeente Bergharen. 

Hun namen, John Douglas CassanSydney Herbert Bryant,  George OrrAlex SharpeNorman William Stanley AbbottMark Azouz, en  Peter Harold Bode werden zaterdag voor het eerst genoemd in Bergharen.

Volledig scherm
De familie van Jacques Luske legt bloemen bij diens monument. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal