Volledig scherm
© Johan vd Heijden

E-hockey komt naar Arcus Wijchen

WIJCHEN - De Wijchense sporthal Arcus is zaterdag 2 december voor een dag de thuishaven van de Koprol Quick Sticks. Dat is een regionale E-hockeyvereniging, met twee hockeyploegen voor mensen in een elektrische rolstoel.

De club oefent om de twee weken in de sporthal van de Nijmeegse Maartenskliniek, maar zoekt voor de thuiswedstrijden altijd een geschikte hal in de buurt. Dat is ook hoogstens één keer per jaar, omdat er in een E-hockeycompetitie maar vijf wedstrijddagen zijn. Op zon dag werkt elke ploeg meerdere wedstrijden af.

Twee jaar geleden had Koprol Quick Sticks voor het laatst een thuiswedstrijd, die werd gehouden in het Wijchense Olympic. Het moderne Arcus is echter beter toegerust om de gehandicapte sporters te ontvangen, zegt Vincent Veltmaat uit Bergharen, wiens zoon in één van de twee ploegen van Quick Sticks speelt. De bezoekende teams komen uit  plaatsen als Amersfoort, Emmen en Zwolle.

Overleden

In Arcus worden over twee weken vier velden ingericht, waarvan de randen zijn afgezet met een boarding om de bal tegen te houden. Veltmaat hoopt dat de thuisspeeldag  (tussen 11.00 en 15.00 uur) veel belangstelling trekt. De ploegen van Quick Sticks kunnen namelijk wel wat versterking gebruiken.

In het laatste half jaar overleden twee jonge spelers aan de gevolgen van de spierziekte Duchenne. ,,Er valt ook  geregeld iemand om gezondheidsredenen uit'', zegt Veltmaat. ,,Er zijn vijf spelers actief in het veld. We hebben nu veertien spelers,  maar dat mogen er best zestien worden.''

Duur

E-hockeyers spelen in een speciale (en peperdure) elektrische sportrolstoel. Voor wie wil beginnen, is er nu eentje beschikbaar van Koprol. Die stichting organiseert in de regio sport- en spelactiviteiten voor mensen met een beperking.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal