Volledig scherm
Het Gastenhuis in de wijk Tichellande in Druten. Ricky Heijnen drinkt een kopje thee met gastvrouw Evelien Ouwerling. © Paul Rapp

Een nieuw thuis in Druten

DRUTEN - Waar Ricky Heijnen nu aan de lange ontbijttafel zit, is alles nieuw. De wijk (Tichellande), het pand, de verzorging, de kamers, de gewoonten en gebruiken en de medebewoners, met dementie in verschillende stadia. 

Al die nieuwigheid is best even wennen. ,,Waarom ik hiernaartoe ben verhuisd weet ik eigenlijk niet'', bekent Heijnen. ,,Ze zijn allemaal op zoek naar thuis'', zegt Jack van Bemmelen, die het Gastenhuis samen met zijn vrouw Nora Boky runt. 

Ritme  

,,Goeiemorgen Herman, voorkeur voor een kleur boterham?'' De bewoners van het Gastenhuis mogen hier eigenlijk alles, hun ritme wordt gevolgd. Uitslapen tot 11.00 uur bijvoorbeeld, of juist voor dag en dauw opstaan. Alleen ontbijten of samen, in het eigen appartement zijn of in de gemeenschappelijke ruimte, schilderen, muziek luisteren, huisdieren houden. 

Een dame loopt de deur uit met haar hondjes. Ze gaat zonder begeleiding naar buiten, die heeft zij namelijk niet nodig. Geen codes op de deur. Die is gewoon open. Buurtgenoten kwamen in groten getale op de open dag af. Iedereen houdt wel een oogje in het zeil. Van Bemmelen werd al een keer gebeld: 'Ik geloof dat hier iemand van jullie loopt'. 

Verhaal gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Jack van Bemmelen en Nora Boky. © Paul Rapp

Wennen

Sinds de opening van het Gastenhuis zijn negen ouderen in hun appartement getrokken. Geleidelijk stroomt het huis vol. ,,Dat doen we heel bewust'', zegt van Bemmelen. ,,Het is voor iedereen wennen. Langzaam wordt het een compleet huishouden. Want dat is het eigenlijk. We leven hier samen.'' 

Ook het personeel druppelt binnen. Gastvrouw Evelien Ouwerling is bezig met haar eerste werkdag. Ze schenkt Ricky Heijnen een kop thee in en slaat intussen een arm om haar heen. ,,Dat is ook héél belangrijk'', zegt Heijnen. ,,De bediening is hier heel goed.'' Ouwerling: ,,Nou, dat is lief''. Heijnen: ,, Het is niet lief, het is gewoon zo!'' Trees, de tweelingzus van Ricky Heijnen, is al op bezoek geweest. ,,Vroeger ruilden we wel eens, als de ander niet geleerd had. We zijn een eeneiige tweeling.'' 

Verhaal gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Het Gastenhuis is een echt huis. © Paul Rapp

Het Gastenhuis is een kleinschalige zorgvoorziening voor mensen met dementie. Het huis in de nieuwe wijk Tichellande in Druten is nu een paar weken open en wordt gerund door Jack van Bemmelen en Nora Boky. Zij wonen er zelf ook en huren verzorgend personeel in.  
Er zijn 20 appartementen, waarvan er twee bedoeld zijn voor stellen. Daarnaast zijn er twee gemeenschappelijke woonkamers. Behoud van de regie staat voorop, mensen moeten er kunnen wonen 'zoals thuis'. Hun ritme wordt gevolgd. 

Volledig scherm
Riet Claassen in haar kamer. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal