Volledig scherm
De Drutense Waarden. Foto: Jan Rikken

Excluton Druten ruimer in jas

DRUTEN - De Drutense betonfabrikant Excluton komt volgens het nieuwe bestemmingsplan ruimer in zijn jas te zitten. Het ontwerp van dit plan ligt ter inzage bij de gemeente Druten. Een aantal activiteiten van Excluton op het bedrijfsterrein in de Waaluiterwaarden tussen Druten en Boven-Leeuwen is illegaal. Ze passen niet in huidige bestemmingsplannen. Daarover is er al jaren bestuurlijk en juridisch getouwtrek.


Op het bedrijfsterrein liggen betonfabriek Excluton, vervoersbedrijf Deelens Transport en verpakkingsfabriek Conpax. Ze zijn alledrie in handen van Frans van Haren. Het nieuwe bestemmingsplan zorgt dat alle huidige bedrijfsactiviteiten worden gelegaliseerd. Maar het maakt ook uitbreiding mogelijk.

Excluton kampt met ruimtegebrek, vooral voor de opslag van stenen en betonnen fabrikaten. Voor die zogeheten tasvelden komt er in het nieuwe bestemmingsplan een stuk bedrijventerrein bij, ten zuiden van Deelens Transport.

Ook kan ieder bedrijfsgebouw afzonderlijk maximaal 10 procent uitbreiden. Een grotere uitbreiding is mogelijk, maar dan moet er een evenredig percentage van de andere bedrijfsgebouwen verdwijnen.

Excluton heeft de extra ruimte mede nodig omdat het op korte termijn zijn vestiging in Waalwijk wil overhevelen naar Druten en op langere termijn ook zijn Appelternse betonfabriek. De Waalwijkse productie kan plaatsvinden in al bestaande gebouwen in Druten.

De omstreden ontsluitingsweg naar de Noord-Zuid, waar omwonenden tegen te hoop lopen, is ook officieel in het plan opgenomen. De hoogwaterinlaat op het terrein wordt vergroot en er komt daar een brug. In de uiterwaarden rond het bedrijfsterrein worden extra waterberging en nieuwe riviernatuur gerealiseerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal