Fiets- en voetveer D'n Overkant, dat al sinds 2000 tussen Druten en Dodewaard over de Waal vaart. De afgelopen zeventien jaar werden maar liefst ruim 222.000 recreanten overgezet.
Volledig scherm
Fiets- en voetveer D'n Overkant, dat al sinds 2000 tussen Druten en Dodewaard over de Waal vaart. De afgelopen zeventien jaar werden maar liefst ruim 222.000 recreanten overgezet. © Jan Rikken

Fiets- en voetpontjes verpulveren opnieuw records

DRUTEN - Het succes van de fiets- en voetveertjes in het rivierengebied houdt maar niet op. Ook dit jaar is weer een recordaantal recreanten de Waal, Maas en Rijn overgezet. Recreatiebedrijf Uiterwaarde - dat de tien pontjes exploiteert - is zelf ook verbaasd over de gebruikersaantallen. 

Want eind juli/begin augustus was het zomerweer ver te zoeken en ook september was lang niet zo fraai als in de afgelopen twee jaar. 

Verklaring

,,Maar mei en juni waren prachtig; met heel zonnige weekenden. In die periode draaiden de pontjes geweldig en deze twee maanden hebben de matige zomer ruimschoots gecompenseerd’’, luidt de verklaring van Uiterwaarde-directeur Alex Kwakernaak. ,,Verder hadden we enkele vaardagen extra - van 110 vorig jaar naar 127 dit jaar - en kenden we gelukkig geen enkele tegenvaller met het materieel; de boten konden zonder pech of problemen varen.’’

Quote

Mei en juni waren prachtig en compenseer­den ruim­schoots de matige zomer

Alex Kwakernaak

Klandizie

De tien fiets- en voetpontjes hebben dit jaar samen 132.191 personen overgezet, tegen 114.596 vorig jaar. Vooral het pontje tussen Beuningen en Slijk-Ewijk maakte een enorme slag: 36 procent meer passagiers. Kwakernaak: ,,Goeddeels te danken aan de voorstellingen van Theater Over & Weer: dat leverde 3.000 extra klanten op.’’ Met een totale klandizie van 19.529 mensen - tegen 14.402 vorig jaar - verdrong dit pontje zelfs Druten-Dodewaard van de troon, want van die Waalverbinding maakten dit jaar 19.004 passagiers gebruik. Overigens ook 11 procent dan de 17.176 van 2016. 

Maasveren

Het pontje tussen Beuningen en Slijk-Ewijk, hier gelegen aan Betuwse zijde. Het verdrong het fiets- en voetveertje Druten-Dodewaard van de eerste plaats, met dank aan de toneelvoorstellingen op de Waaloevers.
Volledig scherm
Het pontje tussen Beuningen en Slijk-Ewijk, hier gelegen aan Betuwse zijde. Het verdrong het fiets- en voetveertje Druten-Dodewaard van de eerste plaats, met dank aan de toneelvoorstellingen op de Waaloevers.

De beide Maasveren - Niftrik-Ravenstein en Batenburg-Deemen - zetten ongeveer evenveel passagiers dit jaar over. Vooral Niftrik-Ravenstein kende met 28 procent een explosieve groei.  Van of naar Niftrik zijn dit jaar 15.609 liefhebbers gevaren, waar dat er vorig jaar nog 12.746 waren. Batenburg-Deemen werd 3 procent drukker: van 16.369 naar 16.885 vaarlustigen. Het pontje tussen Maasbommel en de landtong van de Gouden Ham trok 5.589 passagiers; ook een toename van 28 procent in vergelijk met de 4.356 van vorig jaar. 

In de westelijke Betuwe nam het aantal passagiers op het oudste veer - tussen Varik en Heerewaarden, sinds 1998 - toe van 12.771 naar 14.647 gasten. De Liniepont over de Lek bij Culemborg kende een ronduit extreme groei van 86 procent: van 4.635 passagiers vorig jaar naar 8.621 dit jaar. Dat komt doordat dit veertje is opgenomen in een NS-wandeltocht. Oostelijker op de Rijn nam de drukte op het pontje Rhenen-Lienden toe van 13.880 naar 15.112 personen (+9 procent) en nog iets verderop steeg de belangstelling voor Heteren-Renkum van 7.953 naar 9.411 liefhebbers. 

Vrijdagen schrappen

Volgend jaar verwacht Kwakernaak weer een dag of vier, vijf minder te varen. ,,Uit onze analyses blijkt dat vooral de extra vrijdagen begin mei en eind september achterblijven. Vermoedelijk schrappen we die weer.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal