De gemeenteraad van Druten in 2014.
Volledig scherm
De gemeenteraad van Druten in 2014. © Eveline van Elk

Gaat de gemeenteraad wel of toch niet vergaderen? Dat is de coronavraag

BENEDEN-LEEUWEN/DRUTEN/WIJCHEN - De ene gemeente, West Maas en Waal, schort alle raadsvergaderingen op tot 16 april. De andere gemeenten laten ze, met strenge regels,  doorgaan.

Zo gaat de raadsvergadering van donderdag in Druten door met negen van de  zeventien raadsleden. Publiek is niet welkom. Wel kunnen burgers, zoals altijd, de vergadering live volgen via de website druten.nl. Terugkijken kan daar ook. 

Raadsvergaderingen zijn uitzonderingen, die mogen wel doorgaan

De vergadering van de raad van Wijchen op 26 maart gaat door. ,,Zoals het er nu uitziet is er een quorum (voldoende leden om besluiten te nemen, red.). Raadsvergaderingen vallen onder de uitzonderingen van bijeenkomsten”,  zegt de woordvoerder.

Volksvertegenwoordigers mogen wel bijeenkomen. Ze moeten uiteraard wel 1,5 meter afstand houden. ,,De huidige gemeentewet voorziet niet in digitale besluitvorming, daarom moet de raad fysiek bij elkaar komen om besluiten te nemen.”

De woordvoerder van West Maas en Waal zegt dat digitaal vergaderen zou kunnen. ,,Maar digitaal besluiten kan niet.”

Pers welkom in Beuningen, niet in Druten

,,De raadsvergadering in Beuningen van 31 maart gaat vooralsnog door, zonder publiek, waarbij ook hier de 1,5 meter afstand wordt toegepast”, laat een woordvoerder weten. ,,De pers is welkom.” Dat is in Druten niet het geval. Beuningen zendt de raadsvergadering uit via gemeentebestuur.beuningen.nl .

De ‘vervolgbijeenkomst’ Waardevol Beuningen van 30 maart is geannuleerd. 

Maas en Waal