Volledig scherm
De Maas en Waalweg oostwaarts na het 'sinusmaaien'. © DG

Geen dronken loonwerker, maar sinusmaaien voor vlinder en bijen

DRUTEN/EWIJK - Een Gelderse noviteit langs de Maas en Waalweg, die menig automobilist over het hoofd zal hebben gezien: sinusmaaien. Geen rechte lijnen in de brede berm, maar slingerend het gras kortwieken ten behoeve van vlinders en bijen. 

Volledig scherm
Sinusmaaien in de berm van de Maas en Waalweg (N322), westwaarts gezien. © DG

De provincie voert als wegbeheerder hiermee het twee jaar geleden door een Vlaming bedachte maaibeheer voor het eerst uit. De Maas en Waalweg heeft al sinds de aanleg in 1976 een brede berm, bedoeld om er ooit een snelweg van te kunnen maken. 

Quote

Voor de bevruch­ting in de fruitteelt zijn bijen heel belangrijk. Daarom doen we dit als eerste in het rivierenge­bied.

Woordvoerster van de provincie Gelderland, zijnde wegbeheerder

Sinusmaaien betekent dat in slingerende lijnen wordt gemaaid en dat sommige delen vaker dan andere aan de beurt zijn. Daardoor wordt een ideale leefomgeving voor vlinders en bijen gecreëerd. ,,En omdat de fruittelers voor de bevruchting van hun bomen daar erg mee geholpen zijn, zochten we voor onze eerste toepassing naar een provinciale weg in het rivierengebied", laat een provinciaal woordvoerster weten. 

Het heeft geen zin om de hele berm níet te maaien. ,,Juist de diversiteit zorgt voor gedeeltelijke verschraling; de combinatie tussen wel en niet maaien is ideaal voor bijen en vlinders. Anders krijg je weer een te eenzijdige beplanting." Volgens de provincie is de Vlinderstichting erg blij met deze nieuwe vorm van bermbeheer.

Slordig

De provincie heeft slechts een paar opmerkingen gekregen over het nieuwe uiterlijk van de N322-berm. ,,Automobilisten die de maaier aan het werk zagen, vroegen zich af waarom er zo slordig werd gewerkt." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maas en Waal