Volledig scherm
De kerk in Afferden . Foto: Eveline van Elk

Geen geld voor restauratie kerk Afferden

AFFERDEN - Restauratie van de katholieke kerk van Afferden is verder weg dan ooit. Lukte het eerder al niet voldoende geld bijeen te krijgen voor de klus, die een kleine twee miljoen euro gaat kosten, nu heeft ook het bisdom Den Bosch zich tegen de noodzakelijke opknapoperatie uitgesproken.

Pastoor Gerard van Hoof heeft dat te horen gekregen van twee economen van het bisdom. "Ik ben er zwaar teleurgesteld over. We waren goed op dreef. Het is verschrikkelijk voor het dorp", zegt Van Hoof.

De parochie diende een subsidieverzoek van 1,4 miljoen euro in bij de provincie Gelderland. Die wees dat af en gaf aan dat een provinciale bijdrage er ook in de komende jaren niet in zit.

Afferden kwam vervolgens met een plan voor gedeeltelijke restauratie van de meest bedreigde plekken. Daarvoor hoopte de kerk te kunnen rekenen op 50.000 euro van de provincie en 50.000 euro gemeentelijk geld. Met nog wat extra budget uit de eigen kas en eventuele andere fondsen zou er dan een gedeeltelijke opknapbeurt van 2,5 ton kunnen plaatsvinden.

Monumentendeskundige Klaas Schoots, die het bisdom adviseert, stelde in april aan de parochie voor de gedeeltelijke renovatie aan de bisschop voor te leggen. Bij die gelegenheid zei hij echter ook al dat succes niet bepaald verzekerd zou zijn. Het bisdom heeft eerder volgens Schoots andere kerkrenovaties afgewezen waar het geld zelfs al voor klaar lag.

Den Bosch is bezig met een grootschalige reorganisatie van parochies vanwege de krimp in het aantal gelovigen en priesters. Daarbij worden ook kerken gesloten. Van Hoof zegt dat het bisdom zich wel positief heeft uitgelaten over de instandhouding van de Antonius Abtkerk in Horssen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal