Volledig scherm
De Beuningse Plas. © Eveline Van Elk

Gelderland en Nijmegen betalen niet voor Beunings zand: miljoenenstrop dreigt

updateBEUNINGEN - De kans is klein dat de provincie Gelderland 1,3 miljoen euro bijdraagt aan de kosten van het zandtransport van de Beuningse Plas. Gedeputeerde Jan Markink laat vrijdagochtend weten dat er niets is toegezegd en dat het zeer de vraag is of de provincie gaat betalen. 

Wel bevestigt hij dat er gesprekken zijn geweest tussen de provincie en Beuningen. ,,Maar daarin heeft de provincie geen geld toegezegd.’’ 

Mocht Gelderland de 1,3 miljoen euro niet willen betalen, komt dat bedrag voor de rekening van de gemeente Beuningen. Datzelfde geldt voor de ruim 1,3 miljoen euro die Beuningen van buurgemeente Nijmegen hoopt te krijgen. In een Nijmeegs debat woensdag bleek dat raadsleden niet staan te trappelen om hier geld voor vrij te maken. 

'Spoeddebat'

In een ambtelijk verslag van een vergadering van 11 december 2017 staat dat Nijmegen wel akkoord is met die bijdrage. Maar volgens de Nijmeegse wethouder Jan Zoetelief klopt dat niet. Hij liet woensdag aan de raadsfracties van Nijmegen weten dat er geen enkele toezegging is gedaan. Ook zou Beuningen, aldus Zoetelief, 'inmiddels hebben toegegeven dat de tekst in de notitie niet deugt'. 

Dat was voor de Beuningse oppositiepartijen (VVD, GroenLinks, PvdA en CDA) reden om gisteren een 'spoeddebat' aan te vragen. Die extra raadsvergadering is vanavond. 

Wethouder Piet de Klein wil vanavond eerst de raad informeren, voordat hij een reactie geeft.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal