Dorpshuis de Hucht in Alphen.
Volledig scherm
Dorpshuis de Hucht in Alphen. © Eveline van Elk

Gemeente weigert extra kosten dorpshuis Alphen te dragen

ALPHEN - De verbouwing van het dorpshuis De Hucht in Alphen is in zwaar weer terechtgekomen. Door een enorme tegenvaller valt de verbouwing 90.000 euro duurder uit, maar de gemeente West Maas en Waal weigert die kosten voor haar rekening te nemen. De Hucht is woest.

Stichting De Hucht mag het bedrag lenen van de gemeente, stelt wethouder Ton de Vree. ,,Het gaat ons te ver om zo maar even de portemonnee te trekken.” De lening die de gemeente in gedachten heeft, zou een extra kostenpost van ruim 200 euro per maand voor de komende veertig jaar betekenen voor De Hucht. Die kosten zou het dorpshuis moeten dekken door ‘extra activiteiten’ te ontplooien.

Toezeggingen op papier

,,Volstrekt onacceptabel. Dit kan echt niet”, vindt Roland van der Heijden van de stichting over dit aanbod. ,,De wethouder heeft ons in het voortraject de toezegging gedaan dat de gemeente garant zou staan voor dit soort tegenvallers. Die toezegging hebben we ook op papier. Daar ga ik hem aan houden.”

Hij noemt de gemeente ‘een onbetrouwbare partner’ en heeft een laaiende brief gestuurd naar de gemeenteraad. Die spreekt donderdagavond over de ontstane situatie. ‘De Hucht’ is op het laatste moment als extra agendapunt toegevoegd.

Flinke smak geld

De extra kosten worden veroorzaakt doordat er tijdens de sloop asbest in de kruipruimte is gevonden. De kruipruimte is nauwelijks bereikbaar en dat maakt dat de sanering veel duurder uitpakt omdat ook de gehele vloer moet worden vervangen. Bovendien kost ook het stilleggen van de bouw wekelijks een flinke smak geld.

De sanering is inmiddels gestart, stelt Van der Heijden, omdat nog langer stilleggen geen optie meer was. Hoe dat betaald moet worden, weet hij zelf nu ook nog niet.

Maas en Waal