Volledig scherm
foto: Eveline van Elk

Geruchten over 'kinderlokker' nekken de ijscoman

WIJCHEN - Corné van Oeffelen is ijsverkoper, maar in Wijchen verkoopt hij bijna niets meer. Waarom? Er circuleren geruchten over hem. Hij zou een kinderlokker zijn. Hij komt uit Weelde (nabij Baarle-Nassau in België) en ontmoette vorig jaar op de camping toevallig een paar Wijchenaren. Die meldden dat er in hun dorp geen ijscoman meer was. Van Oeffelen sprong in het gat. Sinds februari rijdt hij rond in het dorp.

Dat ging goed tot enkele maanden geleden. Toen liep de verkoop in de wijken Homberg, Heilige Stoel en Kraaijenberg ineens drastisch terug. Waarom?

„Ik kwam erachter dat er geruchten de ronde deden over een wit ijscobusje dat achter kinderen aan zou rijden”, zegt Van Oeffelen. „Mensen hielden hun kinderen zelfs binnen.” Van Oeffelen wendde zich tot Paul Loermans, directeur van de Wijchense school De Boskriek. Die leidde de vraag van de ijscoman door naar de burgemeester. Namens deze nam wethouder Piet de Bruijn contact op met Van Oeffelen. Conclusie: het was een zaak voor de politie.

Die heeft de affaire inmiddels in behandeling. Politiebaas Ton Valkenet belde Van Oeffelen, zo vertelt deze. „Ik had een klachtenformulier ingevuld. Valkenet beloofde de zaak serieus op te pakken.”

Daardoor heeft Van Oeffelen wat meer vertrouwen in de goede afloop. Want hoe vecht je tegen een gerucht?

De politie wil nog niets kwijt over de zaak. „We willen eerst zelf met deze meneer spreken”, zegt een woordvoerster. Zij bevestigt dat er al contact met Van Oeffelen is geweest, maar wil niets kwijt over de actie van Valkenet of over de inzet van de politie in deze. „Ik wil niet vooruitlopen op de zaak.” Dat is vreemd, gezien de eerdere bemoeienis van de politie.

Het gerucht waar Van Oeffelen last van heeft, deed al begin maart de ronde. Het was aanleiding voorbasisschool De Bolster in de wijk Homberg – na overleg met de politie – een brief onder de ouders te verspreiden. De brief signaleert dat het verhaal de ronde doet dat een wit busje in Wijchen achter kinderen aan zou rijden. De brief was volgens directeur Titia Blankenstein van De Bolster bewust in heel neutrale termen gesteld. Hij rept niet van een ijscoman of een Belgisch busje.

De brief werd ook doorgemaild naar andere Wijchense basisscholen, maar een dag na de verspreiding op De Bolster, veranderde de politie radicaal haar mening. Ze raadde verspreiding van het epistel nu ineens af. De scholen hielden de brief in de la. Maar ondanks dat groeide op straat de legende door. Van Oeffelen: „Ze zeggen zelfs dat het ijs vergiftigd is.”

Maas en Waal