Volledig scherm
De Speelhoeve in Wijchen is toe aan een forse opknap of nieuwbouw. © Thinkstock

Grote opknapbeurt of nieuwbouw voor basisschool/wijkcentrum Speelhoeve in Wijchen

WIJCHEN - Basisschool annex wijkcentrum De Speelhoeve in Wijchen-West wordt grootschalige gerenoveerd óf krijgt volledige nieuwbouw. Het huidige schoolgebouw is veertig jaar oud en voldoet op diverse vlakken niet meer. 

Behalve de school en de wijkvereniging zit buitenschoolse opvang (bso) De Eerste Stap in deze mfa (multifunctionele accommodatie). Het is één van de oudste, nog niet opgeknapte schoolgebouwen in Wijchen.

Quote

Als je binnenkomt is het erg donker en ook de gangetjes zijn donker en geven geen ruim gevoel.

Hennie Biemond, Kans & Kleur

,,Als je binnenkomt is het al meteen erg donker en ook veel gangetjes zijn donker. Je mist een open en ruim gevoel", zegt bestuurder Hennie Biemond van Wijchens overkoepelend onderwijsorganisatie Kans & Kleur. ,,Maar je moet ook dwars door de docentenkamer om van de ene naar de andere kant van de school te komen." Verder zijn volgens haar de ruimtes maar moeilijk multifunctioneel bruikbaar, terwijl dat bij een mfa toch juist de bedoeling is. Als laatste noemt Biemond de krapte met vierkante meters: de school is erg vol. 

Daarnaast heeft de gemeente als gebouweigenaar nogal wat bedenkingen bij het huidige complex. Het pand slurpt energie en zal een steeds groter onderhoudsbudget opeisen. Reden voor de gemeente om binnenkort een studie te starten. Die moet uitwijzen waar school, wijkcentrum en bso het meest bij gebaat zijn: grootschalige modernisatie of nieuwbouw, die sowieso duurzaam zal moeten zijn. In de loop van het voorjaar kan dan - als ook de financiële consequenties helder zijn - een keuze worden gemaakt.

Onder één dak

School De Speelhoeve heeft ook nog twee nevenlocaties: eentje vlak bij de school, aan de overzijde van de weg en eentje een stuk verderop - aan de andere kant van het spoor - in de wijk Kraaijenberg. Als er toch veel geld voor opknap dan wel nieuwbouw wordt uitgetrokken, lijkt samenvoeging onder één dak ook logisch. Biemond: ,,Dat verlangen is er uiteraard, maar dat hangt van de kosten af. Als nieuwbouw niet veel duurder is dan renovatie, heeft dat zeker een voorkeur. Maar het belangrijkste is voor ons: een functioneel schoolgebouw." In totaal telt de school momenteel bijna 420 leerlingen. 

De gemeente hikt ook nog tegen de investeringskosten aan: zeker voor nieuwbouw is op dit moment nog geen geld gereserveerd. En het potje algemene reserves stroomt in Wijchen bepaald ook niet over. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal