Sleuven graven naast de kerk van Leur om meer over de historie te weten te komen.
Volledig scherm
PREMIUM
Sleuven graven naast de kerk van Leur om meer over de historie te weten te komen. © Eveline Van Elk

Het is bewezen: Leur had een motteburcht

REPORTAGELEUR - Leur had ooit een motteburcht. De Wijchense historicus Wim Kattenberg heeft het jarenlang verteld maar hij moest altijd een slag om de arm houden. Nu kan hij het van de daken schreeuwen: ,,Het onderzoek door archeoloog Laurens Flokstra heeft het bewijs geleverd.”

Wim Kattenberg  heeft bewijs voor ‘zijn’ motte.
Volledig scherm
Wim Kattenberg heeft bewijs voor ‘zijn’ motte. © Eveline Van Elk

Dat zegt hij op grond van het eindrapport van het onderzoek dat Flokstra in november 2018 deed. Een particulier financierde de opgraving in en rond de zes meter hoge heuvel achter de Leurse kerk en zette daarmee de kroon op het levenswerk van Kattenberg. Leur heeft een speciale plek in diens hart.

Negenhonderd jaar geleden
De kerk ligt op het voorterrein van de motte. En rond de motte en het voorterrein lag een gracht, zo blijkt uit het onderzoek. Een motte is een door mensen opgeworpen heuvel waarop een houten verdedigingstoren werd gebouwd. Het is een primitief soort kasteel. De Leurse motteburcht, die door Flokstra gedateerd wordt op achthonderd tot negenhonderd jaar oud had ook een voorburcht met waarschijnlijk de voorloper van de huidige kerk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal