Volledig scherm
De boerderij van Bart Romijnders. © DG

Historische boerderij Horssen versterkt

HORSSEN - Het dak van de historische Horssense boerderij van Bart Romijnders is op sommige punten hersteld zodat het de regen en wind kan trotseren. 

Eerder vroeg de monumentencommissie van de gemeente Druten Romijnders om het dak af te dekken met zeil omdat het zo wrak was dat de hele monumentale boerderij aangetast dreigde te raken. 

Lekkages

De commissie laat desgevraagd weten dat de Monumentenwacht tijdens zijn laatste bouwkundige inspectie her en der dakreparaties heeft verricht om lekkages te verhelpen. ,,Afdekken met zeil zou averechts hebben gewerkt omdat het riet dan zou verstikken”, laat een woordvoerder van de monumentencommissie weten.

Hij zegt dat het rapport van de Monumentenwacht en een nog uit te voeren bouwhistorisch onderzoek de uitgangspunten zijn voor het nog in te dienen restauratieplan van de boerderij. Romijnders heeft eerst de schuur bij de boerderij heropgebouwd. Daar gaat hij wonen. Daarna maakt hij het restauratieplan voor de boerderij. Ook die wil hij in ‘authentiek staat’ herstellen, zo liet hij eerder weten. 

Authentiek

De monumentencommissie en Romijnders verschilden van mening over wat ‘authentiek’ betekent. De partijen hebben er enkele maanden geleden nog over gediscussieerd. Daarbij hebben ze overeenstemming bereikt over het feit dat de boerderij een betere fundering moet krijgen. Romijnders wil er een keldergewelf onder metselen. Maar eerst zal hij moeten onderzoeken of er ooit zo'n gewelf is geweest en hoe dat er dan heeft uitgezien.

Romijnders mag wel wát aan het huidige uiterlijk van de boerderij wijzigen, maar niet te veel. Een complete herbouw, zoals bij de schuur, zit er niet in, afgaande op het rapport van de Monumentenwacht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal