Volledig scherm
© Thinkstock

In West Maas en Waal ga je veel minder voor je hond betalen

WEST MAAS EN WAAL - De meeste inwoners van de gemeente West Maas en Waal zijn volgend jaar minder kwijt aan lokale belastingen. De ozb pakt voor het eerst in jaren wat lager uit, maar vooral de hondenbelasting daalt aanzienlijk.

De hondenbelasting in West Maas en Waal wordt vanaf komend jaar alleen nog gebruikt om de daadwerkelijke kosten van het hondenpoepbeleid te betalen. De belasting gaat omlaag van een kleine 50 euro per jaar naar 15,90 euro voor iemand met één hond. 

Tweede hond

Omdat een tweede en elke volgende hond voor hondenbelasting dubbel wordt aangeslagen, gaan zeker de mensen met meer honden er in de gemeente komend jaar op vooruit. Wie twee honden heeft, is nu nog bijna 150 euro per jaar kwijt en volgend jaar nog slechts 47 euro.

Tot nu toe incasseerde de gemeente elk jaar zo'n 90.000 euro aan hondenbelasting, maar gaf slechts 40.000 uit aan maatregelen als hondenveldjes. De rest ging gewoon op de grote hoop. ,,Dat is nu eindelijk rechtgezet. Na jaren van de broekriem aanhalen waarin de belastingen alleen maar omhoog gingen, kunnen we nu eindelijk de lasten wat verlichten'', zegt wethouder Ton de Vree, die de begroting presenteerde.

Profijt

De gemeente profiteert vooral van de oplevende economie, waardoor de geldstroom vanuit Den Haag fors hoger uitvalt en er bovendien minder geld hoeft te worden uitgegeven aan bijvoorbeeld bijstandsuitkeringen.

Nog steeds zijn in West Maas en Waal de woonlasten hoger dan in de buurgemeenten. De veel hogere rioolheffing is de boosdoener. ,,We hebben een veel groter buitengebied en dus meer kilometers riool. Gemeenten zijn ongeveer 1 euro per meter rioolbuis kwijt.''

Tientje

Met welk percentage de ozb omlaag gaat, is niet exact bekend, maar het zal voor een gemiddelde woningbezitter neerkomen op een krap tientje per jaar.

De eerder aangekondigde ozb-verhoging voor het bekostigen van het nieuwe dorpshuis in Maasbommel is  van de baan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maas en Waal