Volledig scherm
Vuurwerk boven de sneeuw. Ter illustratie. © theo kock persfotografie

Inwoners Maas en Waal: ‘Verander niets aan vuurwerk’

NIJMEGEN - Het lijkt erop dat inwoners van Maas en Waal nog niet om zijn als het gaat om het verbieden of sterk inperken van consumentenvuurwerk. Uit een - niet representatieve - poll op de website van De Gelderlander komt naar voren dat tweederde (63 procent) van de mensen die reageerden alles wil houden zoals het nu is. 

17 procent is voor een centrale vuurwerkshow in elke gemeente en voor het overige een totaal vuurwerkverbod.

Alle verkoop en gebruik van vuurwerk verbieden ziet slechts 10 procent zitten. Eveneens 10 procent kiest voor een verbod op zwaar knalvuurwerk en vuurpijlen. Er stemden 2644 mensen op een van de vier stellingen.

Nederlanders voor verbod

Een groot deel van de Nederlanders is juist voorstander van een vuurwerkverbod. Uit onderzoek van I&O Research, dat al vele jaren opiniepeilingen houdt over vuurwerk, blijkt dat 85 procent van de Nederlands het niet langer verantwoord vindt om op de oude manier met het afsteken van vuurwerk door te gaan. Zelfs 61 procent van degenen die zelf vuurwerk afsteken, onderschrijft die stelling. 

Consumentenvuurwerk

65 procent is voor het verbieden van alle consumentenvuurwerk. Als een vuurwerkverbod gecombineerd wordt met professionele vuurwerkshows op een centrale plaats in de gemeente, neemt de steun van het Nederlandse publiek nog iets toe: 69 procent is daar voor. Slechts 44 procent van de geënqueteerden kiest ervoor om alles te laten zoals het is.   

DVJ Insights hield een peiling in opdracht van RTL Nieuws. Ruim 61 procent van de meer dan 1000 ondervraagden was voor een vuurwerkverbod voor particulieren 21 procent was tegen en 18 procent neutraal.

Beide representatieve peilingen werden eerder deze maand afgenomen.

Maas en Waal