Jagers: vos blijft groot probleem in Maas en Waal

DEEST - Het aantal vossen in het land van Maas en Waal is fors. Jagers hebben hun handen vol aan het bestrijden er van, zoals ze ook al jaren druk zijn met de enorme hoeveelheid ganzen. 

Vossen mogen alleen binnendijks bejaagd worden. ,,Maar ik reed onlangs rond 22.00 uur over 2,5 kilometer Waaldijk tussen Weurt en Beuningen en telde met m'n warmtecamera al elf vossen", zegt Mark Jacobs van de wildbeheereenheid (WBE) Wijchen & Waal. 

Schade aan gewassen

De jagers trekken momenteel weer door de landerijen en boomgaarden. Tussen half oktober en 1 januari mogen de hazen, konijnen, fazantenhaantjes, duiven en wilde eenden bejaagd worden. Althans: als in het voorjaar van deze soorten overschotten zijn vastgesteld, waardoor ze schade aan gewassen kunnen opleveren als er te veel van zijn.  Eenden, duiven en konijnen mogen ook enkele weken voor en na die periode bejaagd worden. 

Vergunningen

De jacht op de grootste schadebrengers - vossen, kraaien en ganzen - is het hele jaar toegestaan. Daarvoor zijn wel echter aparte vergunningen nodig; bovenop de reguliere jachtakte die zo'n driehonderd Maas en Walers bezitten. 

Volledig scherm
Jacht op hazen, afgelopen week in een boomgaard tussen Waaldijk en Van Heemstraweg ter hoogte van Beuningen. © Eveline Van Elk
Volledig scherm
In maart werden in deze boomgaard negen hazen geteld. ,,Als het er drie waren geweest, hadden we hier niet gejaagd", aldus één der jagers. ,,Als we dat niet doen, worden het er te veel." © Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal