Volledig scherm
Op de mini-skatevoorziening in de Wijchense wijk Kerkeveld (van links naar rechts): Bas van den Heuvel, Styn Megens, Rob Kuppen, Jeroen Schröder en Fabian Niemeijer. © Eveline Van Elk

Jeugd Wijchen is bang dat nu dassen skatebaan in de weg zitten

WIJCHEN - Ze hebben er jaren op moeten wachten, zien er halsreikend naar uit en hopen dat de skatebaan in het Oosterpark er dit jaar écht gaat komen. Enkele tientallen jonge Wijchenaren hebben echter nog één angst: dat de discussie over de dassenpopulatie in het park weer voor vertraging gaat zorgen. 

De herinrichting van het Oosterpark blijft de gemoederen in Wijchen bezighouden. Donderdagavond zal de politiek laten weten wat ze van het plan van burgemeester en wethouders vindt: is het een goed idee om een skatebaan en struinpad aan te leggen of verstoort dat flora en fauna te veel? 

Stationsfietsenstalling

De toekomstige skatebaangebruikers staan te popelen. ,,Nu moeten we nog elke keer naar Wijchen-Noord om op een baan te skaten. Een tweede baan zal zeker nieuwe jeugd trekken", zeggen vijf skaters, onder leiding van Fabian Neimeijer. Het groepje 15- tot 20-jarigen gaat soms ook wel eens op de nieuwe trappetjes bij de nieuwe overdekte stationsfietsenstalling met hun liefhebberij aan de slag. ,,Maar daar worden we vaak weggestuurd, omdat omwonenden bang zijn dat we wat kapot maken. Dat is onterecht. Gelukkig dat de politie ons vaak wel snapt, ziet dat we niks vernielen en alleen vraagt of we na negen uur 's avonds willen stoppen." 

Irma Kroeze zet zich al vijftien jaar in voor meer jeugdvoorzieningen in Wijchen-Zuid, Kerkeveld en Huurlingsedam. ,,Voor kleine kinderen is doorgaans wel voldoende speelgelegenheid. Maar voor de tieners zelden." Eigenlijk wil ze ook nog altijd een voetbalkooi in het Oosterpark. ,,Maar laten we nou eerst deze skatebaan er ook maar echt door zien te krijgen." Kroeze hamert er op dat het Oosterpark geen natuurgebied maar een stadspark is. ,,Een mooie recreatieplek, midden in Wijchen." 

Quote

De beeldvor­ming is helaas negatief, wij vernielen niks. En om 21.00 uur stoppen? Prima afspraak!

Vijf jonge skateliefhebbers uit Wijchen

Het voorstel van de 'dassenlobby' om de skatebaan pal naast het parkeerterrein bij het zwembad aan te leggen - in de uiterste noord-westhoek van het Oosterpark - vinden de vijf jongeren ook prima. ,,Maar dan is de kans toch weer groter dat je gedoe met omwonenden krijgt. Dan liever pal naast het weggetje naar de oude gemeentewerf, iets verderop in het park."

Volgens de jongeren zullen zij als skaters omwonenden noch dassen dwars zitten. ,,Niet meer skaten na negen uur 's avonds bijvoorbeeld? Prima oplossing", zegt Niemeijer. ,,En die dassen zitten nu ook al pal naast de vrachtwagens van de gemeentewerf, die laten zich ook echt niet door ons wegjagen."  

Clinics

Volgens het vijftal telt de groep fanatieke skaters in Wijchen een kleine dertig jongeren. Een groep die steeds ververst: twintigers haken af, terwijl twaalf- dertienjarigen het skaten juist ontdekken. De soms negatieve beeldvorming vinden ze jammer. ,,We slopen niks. Gaan juist clinics geven als de skatebaan geopend wordt, om zoveel mogelijk jongeren erbij te betrekken." Zolang eerst 'die ene maar' tenminste gepasseerd wordt: dat de skatebaan er nu ook echt komt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal