Kampioenschap heggenvlechten gaat om mooi Balgoij

VIDEOBALGOIJ - Het heet dan wel het Balgoijs kampioenschap heggenvlechten, maar het het is geen wedstrijd. Het gaat erom om met zijn allen - in dit geval een man of 30 - de heggen te beschermen en uit te breiden.

Maasheggen waren vroeger alomtegenwoordig. Ze schermdenn akkers en weilanden af. Tot de komst van het prikkeldraad. Toen werden de heggen massaal gerooid. Ook de ruilverkaveling die resulteerde in veel grotere percelen deed de vlechtheg de das om

In Balgoij is nu al weer jaren een enthousiaste groep vrouwen en mannen actief om de heggen terug te brengen, te snoeien, vlechten en verzorgen. Zoals zondag. Blij dat de ijzige kou uit de lucht was en onder een zonnetje dat vooruitliep op de lente.

Volledig scherm
Ook kinderen deden mee aan het heggenvlechten in Balgoij. © DG
Volledig scherm
Snoeien en vlechten. © DG
Volledig scherm
Lekker aan het werk aan de Korte Herreweg. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kaliwaalfilm zonder koniks en rode geuzen, nu wel met taurossen en Exmoor-paarden
    FOTOSERIE

    Kaliwaal­film zonder koniks en rode geuzen, nu wel met taurossen en Ex­moor-paar­den

    BOVEN-LEEUWEN/DRUTEN - Ben je de konikpaarden en rode geuzen aan het filmen in De Kaliwaal, gaan ze ineens op transport. Dat overkwam Edward Bokken die een natuurfilm over het uiterwaardengebied bij Boven-Leeuwen maakt. Hij kon het filmmateriaal dat hij sinds begin 2018 had gemaakt van de paarden en runderen eind april van dat jaar alweer in de prullenbak kieperen. Free Nature haalde de dieren uit het gebied. Het contract met exploitant K3 Delta liep ten einde.

Maas en Waal