Volledig scherm
Er is al een aantal beelden afgevoerd uit de kerk van Deest. © DG

Kerk Deest alleen nog een gebouw

DEEST - Deest heeft geen kerk meer, alleen nog een kerkgebouw. Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch heeft bekendgemaakt  dat hij het Deestse godshuis op 1 oktober aan de eredienst onttrekt. Dan mogen er geen kerkelijke vieringen meer plaatsvinden. Uitzondering wordt tot de verkoop van het kerkgebouw gemaakt voor begrafenissen, doopvieringen, Allerzielen en Kerstmis. 

In de praktijk verandert er eigenlijk niets omdat de reguliere veertiendaagse vieringen sinds december 2016 al in het tegenover gelegen dorpshuis plaatsvinden.  Op 10 december 2016 vond de laatste dienst in de kerk van Deest plaats.

Vrij voor verkoop

Toch heeft de onttrekking aan de eredienst een groot gevolg: het gebouw komt daardoor vrij voor verkoop. Wie het gaat kopen, is nog steeds niet duidelijk. De parochie H. Franciscus en H. Clara meldt al maanden op haar website dat de kerk verkocht is 'onder voorbehoud van financiering'. Gegadigde is een particuliere partij van buiten het dorp. Binnen het dorp wil de Stichting Bewust Deest de kerk kopen. Zij stelt dat de race nog niet is gelopen en dat ook zij nog steeds in beeld is als mogelijke koper. Een dezer dagen overlegt de stichting met mogelijke financiers.

Bezwaar maken

In de mededeling over de ontwijding van het kerkgebouw spreekt het parochiebestuur over verkoop 'aan welke partij dan ook'.  Ook meldt ze dat parochianen bezwaar kunnen maken tegen het decreet van De Korte door een brief te sturen aan de bisschop voor 19 september aanstaande.

Het parochiebestuur schrijft 'het verdriet en de pijn van de parochianen in Deest' te begrijpen. 'Het is de plaats waar zij God en elkaar mochten ontmoeten. Velen hebben dierbare herinneringen aan feestelijke vieringen en momenten van diepe rouw.' Het bestuur schrijft echter ook naar de toekomst te willen kijken en spreekt de hoop uit dat de Deestse kerkgangers dat ook willen doen.

Volledig scherm
Kerk en pastorie in Deest. © Eveline van elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal