Volledig scherm
© DG

Klacht over Excluton is terecht

DRUTEN - Dat aanwonenden van de Noord-Zuidweg in Boven Leeuwen en Druten last hebben van veel vrachtverkeer, klopt. Dat bevestigt betonfabrikant Excluton.


Doordat een nieuwe laad- en losbak aan de Waal werd neergelegd, is de zand- en grindaanvoer de laatste twee maanden over de weg gegaan in plaats van over de rivier. Sinds vorige week is dat extra verkeer over de weg gestopt. Volgens Egbert Philips, aanwonende van de weg, is dat prettig maar was het extra transport slechts het topje van de ijsberg. "Er is veel toegestaan bij dat bedrijf – al dan niet illegaal – waar wij last van hebben", aldus Philips. Een onderzoek moet uitwijzen of dat klopt.

De gemeente Druten zegde naar aanleiding van een eerdere brief van aanwonenden van de Noord-Zuidweg een onderzoek toe naar het wel en wee van Excluton in de Drutense uiterwaarden. Dat onderzoek zou eind augustus zijn afgerond.

Dat het is uitgesteld tot september, heeft volgens wethouder Michel Lepoutre te maken met de vakantie. "We beginnen volgende week. We houden het hele bedrijf, inclusief alle betrokken bv's tegen het licht. Ook alle vergunningen, alle bouwactiviteiten, de milieurichtlijnen, verkeersstromen en geluid worden bekeken met de bestemmingsplannen ernaast."

Omdat de gemeente geen antwoordbrief schreef, zijn betrokken aanwonenden van de weg een bezwarenprocedure gestart. Zij zien het uitblijven van een formeel antwoord van de gemeente als een fictieve weigering om op te treden tegen de volgens hen illegale situatie in de uiterwaarden. Dat bezwaar zal binnen veertien weken in de commissie Bezwaren en Beroep worden behandeld. Daar zal ook de gemeente zich moeten verantwoorden.

Lepoutre is van mening dat hij niet binnen acht weken hoeft te antwoorden. "Het is een termijn van orde, geen verplichting om te antwoorden", aldus de wethouder. "We zijn in ieder geval meteen tot actie overgegaan door met Excluton in gesprek te gaan over de hoeveelheid verkeer.

Lepoutre wil eind september het onderzoek naar Excluton en de weg ernaartoe afgerond hebben. "Als daaruit blijkt dat er illegaal wegen zijn gemaakt of er zonder vergunning is gebouwd, zal er legalisering moeten plaatsvinden", aldus de wethouder. Daarvoor gelden dan de normale procedures en inspraakmogelijkheden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal