Volledig scherm
In de Oostweg in Horssen staat het bouwland vol water. © Eveline Van Elk

Kletsnat. Goed tegen de muizen

FOTOSERIELAND VAN MAAS EN WAAL - Kletsnatte akkers en weilanden, ze zijn overal in Maas en Waal te zien. Overvloedige regenval is er debet aan. Het is goed voor de grondwaterstand. Die is helemaal bijgetrokken zegt Lotte Kaatee van Waterschap Rivierenland. 

Na twee heel droge zomers was zelfs in het waterrijke rivierengebied de grondwaterstand niet meer op peil. Nu is alleen in de wat hogere gronden bij Balgoij, Nederasselt, Overasselt en in de Hatertse en Overasseltse Vennen het grondwater nog niet op het normale winterpeil, weet Kaatee. Het waterschap heeft daar volgens haar actief op gestuurd. ,,We hebben bekeken hoe we het water het beste vast konden houden, we hebben ons peilbeheer aangepast.”

Volledig scherm
Een teveel aan water levert mooie plaatjes op. © Eveline Van Elk

Muizen kunnen er niet tegen

De boeren hebben volgens Jan van Lent, voorzitter van ZLTO-afdeling Maas en Waal, voordeel van natte weilanden. ,,De muizen houden niet van die nattigheid. Ze zitten op 10 tot 15 centimeter onder het maaiveld en eten daar de wortels van het gras op. Dan gaat het gras dood.  Nu is het te nat voor muizen. ”  

Volledig scherm
Water op de klei. © Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal