Volledig scherm
Deze sheriff gaat met een sneltreinvaart naar beneden op de Markt in Dreumel tijdens Koningsdag 2017. © Theo Peeters

Koningsdag met competitie en sportiviteit in Land van Maas en Waal

dit is er allemaal te doenMAAS EN WAAL - Ook Maas en Waal viert zaterdag de verjaardag van koning Willem-Alexander. Waar u moet zijn voor de meest bijzondere activiteiten? Deze krant zet het voor u op een rij.

Niet nadenken, maar gáán

Op twee wielen, van een hoge schans en daarna over een wiebelige houten plank, zo snel mogelijk naar de eindstreep. Echte durfals kunnen zaterdagmiddag weer terecht in Puiflijk, voor de tweede editie van de spectaculaire race ‘Snel naar de bel’. Om 14.15 uur geeft presentator Ron Bons het startschot voor de wedstrijd, met een eigen klassement voor kinderen en volwassenen. En de race draait niet alleen om snelheid. De deelnemer die het origineelste voertuig weet te bouwen, wint ook een prijs.

Lachen naar het vogeltje

U heeft ze vast al eens gezien, de officiële portretten van Willem-Alexander en Máxima. Wie tijdens Koningsdag de tentoonstelling over Emilia van Nassau in Kasteel Wijchen bezoekt, kan zichzelf ook vorstelijk laten vereeuwigen. Verkleed als mooie prinses of stoere ridder, worden bezoekers op de gevoelige plaat vastgelegd door een vakfotograaf. Kasteel Wijchen is zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Kaartjes kosten 5,50 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor jongeren tot en met 18 jaar.

Darten met een hooivork

Boeren en buitenlui verzamelen! Het jaarlijkse Koningsdagfeest in Dreumel, Gein op het Plein, staat deze keer in het teken van het platteland. Om 13.00 uur start op de Ekershof een reeks aan spellen voor jong en oud. De kleinste Dreumelnaren racen over het dorpsplein met loop- en traptractoren; volwassenen dagen elkaar uit tijdens het klompenrennen, touwtrekken en een boerenobstakelrace. Ten slotte staat ook darten zaterdag op het programma. Natuurlijk geheel in stijl met hooivork en piepers.

Eerst zweten, dan proosten

Sjouwen met een fust van 30 liter bier is al zwaar, laat staan als je daar ook nog een hindernisbaan mee moet zien te bedwingen. Sportievelingen werken zich zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur in het zweet voor de kerk in Druten, tijdens de eerste editie van de Obstacle Fun Run. In teams van 4 à 5 personen bestormen ze het 120 meter lange parcours. Wie zijn fust het snelste naar de eindstreep brengt, mag daarna proosten met de inhoud. Het inschrijfgeld, 15 euro, komt deels ten goede aan Stichting Bolderpop.

Volledig scherm
Kussengevecht op de Markt in Druten. © Theo Peeters

Lees verder onder de foto.

Tik ’n eitje voor de koning

Uitgebreid ontbijten op Koningsdag, dat is in Winssen niet nodig. Om de senioren van het dorp wat meer bij het feest te betrekken, start het programma dit jaar voor het eerst met een brunch in De Paulus. Terwijl hun kleinkinderen op pad gaan met versierde fietsen, kunnen opa en oma om 10.30 uur aan tafel in het Ontmoetingscentrum, voor een buffet met diverse warme en koude gerechten. Burgemeester Daphne Bergman tikt een eitje mee en opent Koningsdag als ook de fietsers bij De Paulus zijn aangekomen.

Nostalgisch Oranje-jubileum

Veel inwoners van Wamel zullen het nog kennen uit hun jeugd: de fietspuzzeltocht, die in de jaren negentig en begin jaren nul altijd op het programma van – toen nog – Koninginnedag stond. Ter ere van de 50ste verjaardag van het Wamelse Oranjecomité, keert de rijwieltocht dit jaar weer terug. In groepjes fietsen deelnemers vanaf 13.30 uur door het dorp, waar ze met het oplossen van raadsels punten kunnen verdienen. Het team dat het beste scoort, wacht volgens de organisatie een echte Wamelse prijs.

Volledig scherm
De vrijmarkt in Beuningen is druk bezocht op Koningsdag 2017. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal