Volledig scherm
Vrijwilligers op zoek naar nesten. © Tim Giesbers

Kraai heeft vogelbeschermers door, daarom nieuwe tactiek

BATENBURG – De vrijwilligers die de weidevogels beschermen in de Rijswaard in Batenburg, doen dat dit jaar op een andere manier. Zo hopen ze de kraai te slim af te zijn en te voorkomen dat de vogel het nest leeg pikt. 

Voor de derde zaterdag op rij liep gisteren een tiental vrijwilligers door de Rijswaard, een natuurgebied tussen Batenburg en de spoorbrug bij Niftrik. Ze komen in april en mei iedere zaterdagochtend bij elkaar in Batenburg om samen door de weides en akkers te lopen. Samen brengen ze in kaart waar nesten liggen om met twee stokken (één ervoor en één erachter) voor de boer aan te geven waar hij omheen moet rijden met zijn tractor.

Kraai 

Ten minste, zo gaat het al sinds de groep begon in 2015. Dit jaar moet het echter anders. Er is een kraai actief die de nesten leeg rooft. Het lijkt er zelfs op dat die kraai doorheeft dat hij bij de paaltjes moet zijn, want daar zijn de nesten te vinden. De paaltjes hebben dus een werking tegenovergesteld van het doel: beschermen van de weidevogels.

Daarom is er een nieuwe tactiek. De paaltjes worden aan het uiteinde van een rij gezet en de boer moet aangeven wanneer hij het perceel gaat bewerken. De dag ervoor gaat een aantal vrijwilligers de paaltjes alsnog neerzetten bij de nesten, zodat de boer precies weet waar hij moet rijden. Voor ieder nest dat op zijn perceel beschermd wordt, krijgt hij 30 euro subsidie. 

Volledig scherm
Een nest met eieren. © Tim Giesbers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal