Volledig scherm
In 2015 was er tijdens Lauwe on Light een spectaculaire lasershow. © Eveline van Elk

Lauwe on Light slaat nog een jaar over

BENEDEN-LEEUWEN - Het is dit jaar in de dagen voor kerst veel rustiger dan anders  in  het centrum van Beneden-Leeuwen. Voor het tweede jaar op rij is er geen Lauwe on Light, het kerstlichtjesfestijn dat tot 2015 tienduizenden mensen naar het dorp trok.

Vorig jaar besloot de winkeliersvereniging Verrassend  Leeuwen het tot dan toe jaarlijkse evenement alleen te houden wanneer niet ook het schaatsfestijn Lauwe on Ice plaatsvond. Anders zou er te veel van winkeliers en vrijwilligers worden gevergd. Dit jaar, zonder Lauwe on Ice, komt er echter toch geen lichtjesevenement.

Verplicht

Actieve winkeliers hebben daarvoor het afgelopen jaar te veel energie gestoken in de oprichting van een ondernemersfonds, zegt Hans van Leeuwen van Verrassend Leeuwen. Winkeliers betalen vanaf 1 januari jaarlijks verplicht mee aan dat fonds van zo'n 30.000 euro, waaruit onder meer evenementen worden gefinancierd. ,,Het budget wordt daarmee wel tweeënhalf keer zo groot'', aldus Van Leeuwen.

Verrassend Leeuwen wil Lauwe on Light voortaan eens in de drie jaar houden, net als Lauwe on Ice. Voor het overgebleven jaar willen de ondernemers nog  eventueel een derde regionaal aanspreken evenement bedenken.

Treintjes

Donker en stil wordt het komende maand overigens niet in Beneden-Leeuwen. De ondernemers hopen dat dorpsbewoners hun huizen en tuinen toch weer wekenlang volop in het licht zetten, ook zónder jurering en centraal weekend met professioneel vermaak. ,,Als grote stukken van het dorp mooi verlicht zijn, kunnen we eventueel toch de twee treintjes vanuit de winkelstraat het dorp in laten rijden'', zegt Bram van Koolwijk van Verrassend Leeuwen.

Winter Wonder Lauwe

Dat zou dan kunnen gebeuren tijdens het evenement dat de winkeliers tegen de kerst nieuw leven wordt inblazen: Winter Wonder Lauwe. De Zandstraat en het Dorpsplein worden met, onder meer, 55 kerstbomen uitbundig versierd. Op koopzondag 17 december, en op koopavonden op de woensdag, vrijdag en zaterdag daarna, is er met muziek en kerstkraampjes extra sfeer in het winkelhart.

Shoppen

In 2012 werd Winter Wonder Lauwe al eenmalig georganiseerd, maar het is volgens Van Koolwijk vanaf nu de bedoeling elk jaar zo uit te pakken. ,,We hebben de spullen nu toch. We hopen dat mensen naar het dorp komen of sfeervol te shoppen, al zullen het er natuurlijk minder zijn dan bij Lauwe on Light.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal