Volledig scherm
Ontmoeting van Edward Bokken met een konikpaard. © Berco Buter

Leeuwenaar filmt de pracht van de Kaliwaal

REPORTAGEBOVEN-LEEUWEN/DRUTEN - Edward Bokken zit niet vaak met zijn mond vol tanden. De Boven-Leeuwense maker van bedrijfsfilms is een spraakwaterval. Maar van zijn achtertuin, de Kaliwaal, wordt hij stil. ,,Al vanaf 2006 kom ik daar en film ik. Het wordt een steeds mooier natuurgebied.''

Hij wilde wel eens wat anders maken dan een bedrijfsfilm. ,,Dat is altijd van 'dit mag er niet in en dat moet anders'. De konikpaarden in de Kaliwaal doen nergens moeilijk over. De natuur is me steeds meer gaan interesseren. De diversiteit van de Kaliwaal, de verschillen in licht en kleuren. Dit is een uniek stukje Maas en Waal."

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De Kaliwaal. © Edward Bokken

Tot kort geleden maakte hij lukraak beelden. Lopend door de uiterwaard, varend in een bootje. Toen kwam hij Klaas Doting tegen. Hij heeft een eigen bedrijfje: Dutch Droneflights. Doting wilde wel professionele luchtopnames maken van het gebied. Voor de deskundigheid op natuurgebied vond Bokken de IVN'er Bert van Haaften. Ook hij is regelmatig in de Kaliwaal waar hij groepen natuurwandelaars rondleidt. Van Haaften weet alles van de planten. ,,Het gaat niet alleen om de Kaliwaal. Het ene natuurproject na het andere wordt aan elkaar geregen.'' Ook die samenhang willen ze laten zien. 

Een scenario moet er komen. Een verhaal met thema's. De dieren: koniks, Rode Geuzen (runderen), de vos, de bever, het ree en de ijsvogel. Maar ook de seizoen met hun verschillende begroeiing, de uitbundige bloei in het voorjaar, het hoogwater. Educatief moet het ook worden. Bokken: ,,Breek niet alles af; laat het prachtige gebied ook mooi achter. Ruim je rotzooi op.'' En de berging van vervuild slib in de grote plas? Ja, ook dat zal worden aangestipt. ,,Daar kun je niet omheen. Maar de nadruk ligt op de natuur.''

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Edward Bokken (vooraan) en Klaas Doting aan het werk in de Kaliwaal. © Berco Buter

Als het script er is, gaan ze gericht beelden schieten. Zodat het een filmisch verhaal wordt. ,,We gaan het echt naar een hoger level tillen'', zegt Bokken. ,,Zonder enorme budgetten, maar wel met goede apparatuur. Het wordt geen commercieel project'' Ze zoeken fondsen. Gaan praten met K3-Delta die de slibberging en de inrichting van de nieuwe natuur doet. Het bedrijf kan de film wellicht gebruiken. Maar ook het IVN zal er veel plezier van kunnen hebben en ze willen de film zoveel mogelijk vertonen in dorpshuizen, in D'n Bogerd. ,,Misschien heeft Omroep Gelderland belangstelling'', denkt Doting. 

,,We willen bewoners van Maas en Waal de ogen openen voor hoe prachtig het hier is'', zegt Van Haaften. Bokken hoopt over een jaar klaar te zijn met de film. Maar dat kunnen er ook wel twee worden. Het wordt afzien. Bokken: ,,We hebben tot nu toe alleen bij mooi weer gefilmd. Maar we moeten natuurlijk ook het gebied laten zien bij bar weer.''

Wie wil bijdragen aan het project of meer informatie zoekt, kan terecht bij Edward Bokken: info@vsbvideo.nl.

Volledig scherm
Konikpaarden poetsen elkaar. © Berco Buter

WAAIER VAN GEULEN

De Kaliwaal is een onderdeel van de Drutense Waarden. Het gebied ligt ten noord van Boven-Leeuwen langs de Waal en is grondgebied van de gemeente Druten. In het gebied ligt een voormalige kleiontgrondings- en zandwinput. Zandwinbedrijf bergt in die zandwinput vervuild baggerslib. Daartegen zijn in het verleden felle protesten gevoerd. Maar de slibberging ging door en vindt nog steeds plaats. Het slib wordt gecontroleerd gestort en afgedekt met een kleilaag. Sinds 2003 werkt K3Delta hier aan een natuurontwikkelingsproject met de naam ‘Waaier van Geulen’. 

Er is een grote nevengeul aangelegd en kleinere geulen moeten voor een deel nog volgen. Ook komen er nieuwe eilandjes die dienen als broedplek voor watervogels. Free Nature laat er runderen en paarden rondlopen. De kleiwinning in het verleden stond ten dienste van de vele steenfabrieken langs de Waal. 

Volledig scherm
Klaas Doting bestuurt zijn drone. © Berco Buter
Volledig scherm
De Kaliwaal. © Edward Bokken
Volledig scherm
De Kaliwaal. © Edward Bokken
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal