Volledig scherm
De helft van de inwoners van Maas en Waal heeft overgewicht, zo blijkt uit het jongste GGD-gezondheidsonderzoek. © Thinkstock

Meer dan helft Maas en Walers nu te dik

WIJCHEN/DRUTEN - Het aantal mensen met overgewicht in de regio Maas en Waal is boven de 50 procent gekomen. De afgelopen vier jaar steeg het aantal inwoners met overgewicht het hardst in Wijchen, maar in Druten wonen nog steeds procentueel de meeste 'dikkerdjes'. 

Het is één van de vele uitkomsten van het grootschalige gezondheidsonderzoek van de GGD, dat eens per vier jaar wordt gehouden. Aan de enquête deden ruim 4.000 Maas en Walers ouder dan 18 jaar mee; verdeeld over de vier gemeenten. 

Het overgewicht is in alle vier de gemeenten de afgelopen vier jaar toegenomen. West Maas en Waal en Beuningen komen nu uit op 52 procent, Wijchen op 54 en Druten op 57 procent. Wijchen is met 6 procent erbij de sterkste stijger. Sowieso zit de regio Maas en Waal qua overgewicht hoger dan het landelijk gemiddelde van 49 procent. Ter vergelijking: in Nijmegen - waar relatief veel jongeren en hoog-opgeleiden wonen - is het percentage te dikke inwoners 39 procent. 

Roken

Wat roken betreft: in vrijwel het hele land loopt het aantal rokers terug, maar West Maas en Waal is een uitzondering. Daar steeg de afgelopen vier jaar het aantal rokers van 20 naar 23 procent. Druten maakt precies de omgekeerde beweging: van 23 naar 20 procent. En in Beuningen en Wijchen nam het aantal rokers af, van respectievelijk 22 naar 18 en 19 naar 16 procent. Uit de GGD-studie blijkt dat vooral het aandeel jong-volwassenen dat rookt - tussen de 19 en 35 jaar - in West Maas en Waal erg hoog is: 37 procent. In de andere drie gemeenten blijft dat net onder de 25 procent. 

Alcohol

Net als het roken neemt in heel Nederland de alcoholconsumptie af; ook in alle vier de Maas en Waalse gemeenten. Volgens het vierjaarlijkse GGD-onderzoek noteerden Wijchen, Beuningen, Druten en West Maas en Waal allen een afname van 7 tot 10 procent, naar respectievelijk 16, 18, 16 en 19 procent van de bevolking. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde van 19 procent. Het gaat daarbij om de overmatige drinkers: mannen die meer dan 14 glazen per week wegwerken en vrouwen meer dan 7 stuks.

Groenten en fruit

Niet best is het in Maas en Waal gesteld met de dagelijkse consumptie van groenten en fruit. Slechts 40 procent eet dagelijks groente en dat percentage is de afgelopen vier jaar iets gedaald. Het percentage 'dagelijkse fruiteters' is daarentegen iets toegenomen, maar haalt de 40 procent nog net niet. Het aantal Maas en Walers dat dagelijks zegt vlees te eten varieert van 18 procent in West Maas en Waal tot 11 procent van de Beuningenaren.

Volledig scherm
Maas en Walers hebben nog een wereld te winnen met het consumeren van groenten en fruit. © anp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal