Met waterbus in kwartier van Millingen naar Nijmegen

MILLINGEN – Niet meer 40 minuten hobbelen in een bus van Millingen naar Nijmegen, maar binnen een kwartier van Rijndorp naar Waalstad via het water. Wie weet komt het er in de toekomst van. 

Een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam start komende week met een haalbaarheidsonderzoek naar de komst van een watertaxi en -bus.

,,De huidige watertaxi’s en bussen kunnen vanuit Millingen binnen vijftien minuten in Nijmegen of Arnhem zijn’’, laat Ron van Duin weten. Hij is lector haven- en stadslogistiek aan de hogeschool van Rotterdam en woonachtig in Millingen. ,,Het zou een duurzame en milieuvriendelijke oplossing zijn voor een mobiliteitsprobleem. Veel sneller dan het huidige openbaar vervoer. Én het biedt kansen voor toerisme.’’

Tien jaar geleden deed een groep studenten van de TU Delft onder Van Duins leiding al onderzoek naar de mogelijke komst van een waterbus op het traject Arnhem-Millingen-Nijmegen. Dat bleek toen met name financieel onhaalbaar.

Hoogleraar Ron van Duin licht de plannen toe.
Volledig scherm
Hoogleraar Ron van Duin licht de plannen toe. © Gerard Verschooten

Milieuvriendelijk

Volgens Van Duin liggen er nu vermoedelijk meer kansen op het gebied van vervoer via water, mede omdat meer belang wordt gehecht aan milieuvriendelijk vervoer en de gemeentelijke slagkracht in de regio door onder andere herindelingen is toegenomen.

Van Duin presenteerde zijn plannen vrijdagavond in Millingen op een verkiezingsbijeenkomst van het CDA. Wim Bakker, nummer vier op de Berg en Dalse lijst van de christendemocraten, dacht al langer na over de mogelijkheden van openbaar vervoer via de rivier en stond zo mede aan de basis van het nieuwe onderzoek van de Hogeschool Rotterdam. De resultaten daarvan worden medio juni verwacht.

In de regio Rotterdam varen al jarenlang watertaxi’s en bussen. Daar zijn ze een behoorlijk succes. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal