Volledig scherm
De bijzondere, monumentale woning aan de oostzijde van Beuningen © DG

Monumentale woning als oostelijke entree Beuningen iets fraaier

BEUNINGEN - De oostelijke entree van Beuningen - op de hoek Van Heemstraweg-Hosterdstraat - wordt de komende jaren aantrekkelijker gemaakt. Dit kan door een bedrijfspand te slopen, de bouw van een extra woning toe te staan en een bestaande woning met gemeentelijke monumentenstatus op te knappen. 

Het markante witte pand aan de Van Heemstraweg behoeft een grote onderhoudsbeurt. De eigenaar wil nu meerdere vliegen in één klap slaan: de bedrijfsbestemming van het perceel opgeven, een loods slopen en een extra woning aan de Hosterdstraat bouwen. Met de opbrengst van die woningbouw kan de renovatie gefinancierd worden. 

Bierbrouwerij

Het monument is bijna 100 jaar oud, inclusief schuur die er pal achter staat. In de beginjaren zat daar een bierbrouwerij in. De villa wordt omschreven als een 'vrij gaaf exemplaar landelijke villa bouw van rond 1920, waarbij de Amsterdamse School wordt gecombineerd met traditionele elementen'. Zeer karakteristiek is de spitsboogvormige topgevel. 

Zowel de gemeente Beuningen als de provincie Gelderlander als de welstandscommissie is enthousiast, omdat het aanzicht van de dorpsentree er flink van opknapt. En ook het behoud van een gemeentelijk monument wordt toegejuicht. Om die reden wordt ook afgeweken van de eis om minimaal 750 vierkante meter te slopen, alvorens nieuwbouw mogelijk is; want in dit geval gaat slechts 250 vierkante meter bedrijfsloods - die uit de jaren '80 stamt - tegen de vlakte. 

Hindercirkel

Beuningen heeft beleid om per jaar vijf nieuwe woningen van particuliere initiatiefnemers toe te staan. Dit plan past daar in. Verderop in de Hosterdstraat staan een rundvee- en pluimveebedrijf. Volgens de gemeente net ver genoeg van de nieuwbouw om geen hinder te veroorzaken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maas en Waal