Volledig scherm
Bram Boon bij de muziekkoepel. © Eveline Van Elk

Monumentenstatus voor muziekkoepel

WINSSEN - De gemeente Beuningen heeft er een gemeentelijk monument bij: de muziekkoepel van Koninklijke fanfare ULTO in Winssen. ULTO vroeg om deze monumentenstatus, omdat het hierdoor makkelijker is om de koepel op te laten knappen.

De muziekkoepel aan de Notaris Stephanus Roesstraat verkeert in slechte staat. ,,Het dak moet vernieuwd worden en ook de gevel heeft een opknapbeurt nodig", zegt Bram Boon, voorzitter van ULTO. De kosten komen, zo schat hij, uit op ongeveer 20.000 euro. Dat geld heeft de muziekvereniging niet. ,,De koepel kregen we ooit als gift. Als fanfare, met zo'n 50 à 60 leden, kunnen we de onderhoudskosten niet dragen. We moeten ook al ons muziekgebouw onderhouden."

Het afgelopen jaar was er nog een aantal optredens in de koepel. Dat durft Boon vanwege de slechte staat van het dak nu niet meer aan. ,,Eerst zou er tijdens de onthulling van het Admiraal Van Ghentplein, dit voorjaar, een optreden zijn. Daar zijn we op terug gekomen. Het dak zal maar instorten, dat wil je niet."

Omdat er hoognodig iets aan het muziekpaviljoen moet gebeuren, vroeg ULTO eind vorig jaar aan de gemeente om er een monument van te maken. Hierdoor kan de fanfare een beroep doen op de monumentensubsidie, die onlangs weer is ingevoerd in Beuningen. Boon: ,,Ook hopen we op deze manier de koepel van iedereen, maar vooral de gemeente, te maken."

Tot grote vreugde van Boon kenden burgemeester en wethouders de status onlangs toe, omdat ze de koepel van historische en stedenbouwkundige waarde vinden.

De renovatie van het paviljoen is hierdoor nog niet verzekerd. Hij verwacht dat er 5.000 à 7.000 euro aan monumentensubsidie binnenkomt. ,,Via een kaartenactie en wat giften ontvingen we ook al wat geld. Hoe we de rest bij elkaar krijgen, moeten we nog gaan bekijken. We zullen daarbij de Winssenaren betrekken."

De koepel is een kleine zestig jaar geleden gebouwd, waarschijnlijk ter ere van notaris Stephanus Roes die jarenlang de voorzitter van de fanfare was. In de koepel is ook een hardstenen plaquette aangebracht met het profiel van zijn gezicht.

André C. Kammeijer uit Heerde ontwierp de ‘muziektent’. In Heerde, Ewijk en Herwijnen stonden vergelijkbare koepels van zijn hand. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal