Volledig scherm
Dirigent en muziekdocent Koert Dirks (rechts) laat de kinderen van groep 6 van de Mariaschool zien en horen hoe je met je blote handen muziek maakt. Foto: Mariska Hofman

Muziekles met je blote handen

BOVEN-LEEUWEN - Hoe maak je muziek met je blote handen? Kinderen van groep 6 van de Mariaschool in Boven-Leeuwen maakten dinsdag met het project Denken met Muziek.

Op deze eerste dag leerden ze hoe uit ritme, toonhoogte en dynamiek muziek ontstaat. Vandaag gaan ze zelf aan de slag met meegebrachte 'instrumenten'.

Het initiatief van de muzikale les van Koert Dirks gaat uit van Arezzo, de samenspelende muziekverenigingen Kunst Na Arbeid uit Puiflijk en St.-Willibrord uit Boven-Leeuwen. Het is een cadeau ter gelegenheid van de openingsfeestweek van het kulturhus waarin de Mariaschool is ondergebracht.

Dirigent/docent Dirks krijgt de kinderen van groep 6 snel enthousiast. Ze klappen mooi in de maat mee. Daarna moeten ze voorwerpen noteren waarmee je muziek kunt maken. Morgen nemen ze die mee en gaan er op musiceren.

Britt heeft op haar instrumentenlijst een 'etwie' staan. Een etwie? Verbaasd over zoveel domheid pakt Britt haar Feyenoord-pennenetui. "Kijk hier kun je mee ritsen." Ritmisch ritst Britt het etui open en dicht.

Marjolein heeft het moppenpotje bovenaan staan. "Moppenpotje?" " Ja, dat staat daar op de kast. Daar zitten opgevouwen briefjes met een mop erop in", verklaart Marjolein. "Daar kun je mee schudden. Iedereen mag daar een mop in doen."

Elke maandag haalt juffrouw Anne Koolhout er een uit en die mag de inzender dan voorlezen. De kinderen van groep 6 van de Mariaschool zijn creatief. Ze verzinnen de gekste 'muziekinstrumenten'. Een vlag om mee te wapperen, een gedroogd boomblad om te 'verknisperen' en een kruk om mee te stampen. Youri neemt een wekker mee. "Die tikt in de maat en je kunt hem ook laten rammelen." Stijn zegt: "Plakband. Dat kun je met zo'n lekker geluid van de rol trekken." Noor: "Dat heb je van mij overgeschreven."

Eline: "Ik neem morgen mijn laptop mee naar school. Kan ik liedjes zoeken op You Tube."

Zie ook www.muziekvereniging-arezzo.nl en www.kadenzamusic.nl

Maas en Waal