Na 1700 jaar ziet kano uit de Maas weer het zonlicht

REPORTAGE / VIDEODREUMEL/ALPHEN - De Romeinse boomstamkano uit de vroege vierde eeuw na Christus die de afgelopen maanden door honderd vrijwilligers van klei is ontdaan, is zaterdag onthuld bij zandafgraving Over de Maas tussen Dreumel en Alphen.

Tien meter lang, helemaal compleet en zo gaaf dat je denkt dat het vaartuig zo weer gebruikt kan worden. 

Volledig scherm
Na 1700 jaar ziet de Romeinse kano weer het daglicht. © DG

Peperkoek

Dat is echter maar schijn, want zoals archeoloog Nils Kerkhoven bij de onthulling vertelde: ,,Het lijkt knoerthard eikenhout, maar het is eerder peperkoek.” Wie er flink met zijn duim in zou drukken, zou een putje achterlaten.

De presentatie van de kano, waarschijnlijk gebruikt om vracht en mensen te vervoeren, is het sluitstuk van de publieksopgraving. Die vond plaats onder de vlag van ArcheoHotspot een organisatie die zo het publiek bij archeologie wil betrekken.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De strik zit nog om de ingepakte kano. © DG

Eigenlijk is de hele opgraving een publieksopgraving. Want Kerkhoven heeft een team van amateurarcheologen om zich heen verzameld die al honderdduizenden vondsten uit de Maasuiterwaarden hebben gehaald, de afgelopen acht jaar, waaronder veel bijzondere middeleeuwse en Romeinse schepen. Ze noemen zich Expeditie Over de Maas.

In stukken

Een deel van de honderd vrijwillige blootleggers van de kano waren er zaterdag ook bij. De onderkant van de kano moet nog van klei worden ontdaan. Dan wordt het vaartuig in stukken gezaagd die in een conserveringsveringsvloeistof worden ondergedompeld. Na een tijd is de peperkoekstructuur dan weer echt zo hard als eiken en kan de kano weer helemaal worden gereconstrueerd.  

Volledig scherm
Grote belangstelling voor de blote kano. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal