Volledig scherm
Balgoij. © EVELINE VAN ELK

Nieuwe club: smeerolie en cement voor Balgoij

BALGOIJ - Balgoij is een stichting rijker: Beter Bekend Balgoij. De initiatiefnemers willen dat ze tegelijk de smeerolie en het cement wordt tussen bewoners in het dorp. De provincie Gelderland betaalt mee.

Beter Bekend wil, onder meer, jonge en oude dorpsbewoners meer met elkaar in contact brengen. Of nieuwe en oude bewoners.

Nieuweling

,,Er zijn de afgelopen twee jaar zeker twaalf huizen door nieuwe mensen betrokken'', zegt Yvonne van Haren, die de stichting bij echtgenoot Ruud aan de keukentafel geboren zag worden. ,,Het is niet altijd makkelijk om als nieuweling contact te krijgen. Als je de eerste keer op de carnavalsreceptie niemand hebt om mee te praten, kom je de volgende keer niet meer.''

Het idee is dus: organiseer door het jaar heen meerdere activiteiten voor de pakweg 800 inwoners van Balgoij, waarbij mensen elkaar niet per se allemaal kennen, ze op verschillende manieren contact met elkaar hebben en eventueel wat leren over de omgeving en dorpsgeschiedenis.

Jeugdhonk

Beter Bekend Balgoij hoeft die zaken niet zelf te organiseren. Afgelopen vrijdag steunde de stichting al een bijeenkomst in het jeugdhonk, waarbij pubers voor ouderen hapjes maakten en spelletjes met ze speelden. De organisatie werd voor de Werkgroep Ouderen Balgoy en het jeugdhonk nét even wat makkelijker met wat geld van de nieuwe stichting.

Dat geld is er door de provincie Gelderland, die 18.000 euro overmaakte voor projecten in de komende twee jaar. ,,Dat geld geeft de provincie voor projecten op het gebied van leefbaarheid en sociale samenhang'', vertelt Ruud van Haren. ,,We willen natuurlijk ook na die twee jaar actief blijven. We zullen dus ook af en toe een bijdrage vragen aan deelnemers, zodat er een potje blijft bestaan.''

Boek

Volledig scherm
Ruud van Haren en Piet van Erp © Eveline van elk

Een deel van het geld was al voorgeschoten door de stichting in oprichting, bijvoorbeeld voor het uitgeven van een boek van mede-initiatiefnemer Piet van Erp. Die schreef Boeren, Burgers, Buitenlui, een boek over Balgoijnaren van heden en verleden. ,,Bij uitstek een project dat helpt elkaar te leren kennen'', vindt Ruud van Haren. Geld ging ook al naar headsets, waarmee mensen zich op het podium verstaanbaar kunnen maken. ,,Die kunnen altijd geleend worden, zodat opa en oma bijvoorbeeld op school het optreden van een kleinkind goed kunnen volgen.''

Wandelingen en dorpsontbijten zitten ook al in de planning, en misschien ook een welkomstmand voor nieuwe Balgoijnaren. Binnenkort gaat er een folder over de stichting het dorp rond.

Begraafplaats

Een vreemde eend in de bijt is de inzet van de stichting voor het behoud van de Balgoijse begraafplaats. Het Oranjefonds geeft geld voor een plan om oude zerken te behouden, maar het initiatief moest daarvoor wel ondergebracht worden in een stichting.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal