Afvalstraat in Druten.
Volledig scherm
Afvalstraat in Druten. © Eveline Van Elk

Nieuwe regels milieustraat Druten: communiceren en nog eens communiceren

DRUTEN - Om de nieuwe regels op de milieustraat in Druten een succes te laten worden, is een informatiebombardement nodig.

Dat is de mening van zo'n beetje alle gemeenteraadsleden, zo bleek onlangs tijdens de raadsvergadering. Verantwoordelijk wethouder André Springveld beaamde dat. Er komt een uitgebreide campagne op alle (sociale) mediakanalen.

De Drutense milieustraat is in het komende jaar alleen nog toegankelijk voor gratis afvalstromen. Grof vuil waarvoor moet worden betaald, werd zo weinig aangeboden op de milieustraat dat de verwerking niet rendabel was. Ook kunnen inwoners bepaald afval dat eerst niet gratis was voortaan wel voor niks kwijt op de milieustraat, onder meer kleine hoeveelheden asbest. 

Commercieel

Straks kunnen Drutenaren kiezen om het thuis te laten ophalen door de gemeente tegen betaling of om het aan te bieden bij een commerciële milieustraat. Zo'n particuliere afvalstraat opent binnenkort op het oude Vionterrein aan de Kerkstraat.

Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal vroeg extra aandacht voor het aanbieden van asbest door burgers. Volgens haar is dat niet zonder gevaar en is een sloopmelding nodig. Springveld gaf hierover geen uitsluitsel. Wel meende hij dat het gevaar wel meevalt als mensen niet zagen of boren in het asbest.

Gecontroleerd

Uitdehaag vroeg zich ook af of de particuliere straat even milieuvriendelijk werkt als de gemeentelijke. Volgens Springveld moet een bedrijf zich aan dezelfde milieuregels houden als de gemeente en wordt het daar ook op gecontroleerd. 

Kernachtig Druten wil voorkomen dat de commerciële milieustraten in de regio straks prijsafspraken maken en de tarieven flink verhogen. Springveld stelde dat hij in dat geval bij buurgemeenten wil gaan shoppen zodat burgers op hun milieustraten terechtkunnen met hun betaalde afval tegen een schappelijkere prijs.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal