Volledig scherm
De molensteen is veilig door de glazen deur gekomen. © Eveline Van Elk

Nieuwe stenen voor Wijchense molen: ‘een hele happening’

WIJCHEN - Een bijzondere dag voor molenaar Jeroen van de Water. De Wijchense Molen kreeg woendagochtend twee nieuwe molenstenen, en dat trok de nodige belangstelling. Met een kraan werden de basaltstenen - 1400 en 1750 kilo zwaar, 1.50 meter doorsnede en 40 centimer dik - de molen in getakeld. 

Quote

De man was hoogst verbaasd dat ik hem in de molen wilde gaan gebruiken.

Jeroen van de Water, Molenaar

Van de Water vond de stenen, die op elkaar passen, na een zoektocht van 2 jaar op Ebay en Marktplaats. Hij betaalde er 1000 euro per steen voor. Molenstenen worden gebruikt om graan te malen.

,,Nieuw kosten ze zoveel als een auto, 50.000 euro. De zwaarste steen lag in een loods van een tuinbedrijf in Münster. De man was hoogst verbaasd dat ik hem in de molen wilde gaan gebruiken.” De andere molensteen diende als decoratie in een achtertuin in Hellendoorn. ,,Er zat al mos op.” 

Polijsten en billen

Volledig scherm
De molensteen wordt naar binnen gehesen. © Eveline van Elk

De stenen zijn vervolgens glad gepolijst, waarna de molenaar er zelf met een beitel groeven in heeft gekerfd, in vakjargon billen genoemd. Na wat rekenwerk werd het beste patroon bepaald. ,,70 groeven in elke steen. Daar doe je ongeveer een half uur per groef over”, vertelde Van de Water.

,,We gebruiken de stenen voor uitmalen, we willen zoveel mogelijk meel uit de tarwekorrels halen. Op het eerste stuk van de steen, bij het middelpunt, worden de korrels gebroken. Vervolgens worden ze via de groeven meegenomen als de stenen met een soort schaarbeweging over elkaar gaan. Aan de zijkant komt er dan uiteindelijk meel uit.” De oude versleten stenen zijn inmiddels al voor de molen, die stamt uit 1799, neergelegd. 

Gezegend

De twee nieuwe molenstenen pasten precies door de moderne glazen toegangsdeuren. ,,Vroeger werden ze gezegend. Waar is de pastoor?”, grapte de vader van de molenaar. Vervolgens moesten de stenen met een lier naar de ‘tweede verdieping’ worden getakeld.

Eenmaal op hun plek duurt het nog een aantal maanden voor ze helemaal ‘maalklaar’ zijn. ,,Deze molenstenen gaan voorlopig wel mee. Wij gaan niet meer meemaken dat ze weer vervangen worden”, zei een opgeluchte Van de Water. ,,Het is toch een hele happening.”

Quote

Vroeger werden ze gezegend. Waar is de pastoor?

Vader van de molenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal