Volledig scherm
Ben van Ooijen voor zijn nieuwbouw bij De Tuinen van Appeltern. © Eveline Van Elk

Nieuwe Tuinen van Appeltern moeten groeispurt gaan maken

APPELTERN - De Tuinen van Appeltern gaan alweer hun dertigste seizoen in. Afgelopen maanden is er fors geïnvesteerd in een compleet nieuwe entree, wat de komende jaren tienduizenden extra bezoekers moet opleveren. 

Quote

We moeten toch wel binnen een jaar of vijf van 100.000 naar 150.000 of 200.000 bezoekers.

Ben van Ooijen, directeur De Tuinen van Appeltern

Ook voor directeur Ben van Ooijen is de dertigste openstelling niet 'zomaar weer een volgend jaar' van zijn Tuinen van Appeltern. Hij beaamt dat ie het best spannend vindt.  ,,Heb ik het goed gedaan? Werkt het allemaal in de praktijk? Want zo'n investering van ruim 1 miljoen euro moet de komende jaren wel effect hebben."

Met dat laatste doelt Van Ooijen uiteraard op de bezoekersaantallen. Afgelopen jaar kwamen er zo'n 100.000 gasten door de poorten; ongeveer evenveel als in 2016. ,,Dat moeten er binnen een jaar of vijf toch ergens rond de 150.000 à 200.000 zijn, anders hebben we iets niet goed gedaan met deze jongste investering." 

Andere routing

Elk jaar worden er wel een stuk of tien modeltuinen in De Tuinen van Appeltern vervangen. Maar dit jaar een veel grotere modernisering: een compleet nieuwe entree, vormgegeven in een prachtig gebouw. Daarmee is de relatief lange wandeling vanaf de parkeerplaats naar de entreepoortjes geen verplichte route meer. ,,Eigenlijk is de hele routing van ons park veranderd. Bezoekers hebben meerdere punten om er in en uit te gaan", zegt Van Ooijen. ..Benieuwd hoe dat uitpakt." 

Quote

Er mag hier nog een pand naast komen, van een externe partij. Bijvoor­beeld een school in groen onderwijs, een agrarisch museum of een duurzaam­heids­or­ga­ni­sa­tie.

Waarom wilde Van Ooijen eigenlijk überhaupt zo'n duur, nieuw gebouw? ,,Omdat je niet achterover kunt leunen en stilstaan, je moet vernieuwen om populair te blijven. Met dit nieuwe pand toon je een stukje power en status, wat je niet lukt met alleen maar nieuwe tuinen aanleggen. Daarnaast was het toch jammer dat je vanaf de parkeerplek het entreegebouw niet kon zien en daar best een flink stuk naartoe moest lopen. Dit nieuwe pand straalt toch iets van 'wow' uit." Nog een voordeel van het nieuwe onderkomen: wie naar de groenwinkel wil maar niet voor de tuinen komt, hoeft niet door de entreepoorten.

Daar komt bij dat de nieuwbouw mogelijkheden geeft voor verdere expansiedrift. ,,Naast dit pand mag nog meer gebouwd worden, we hopen dat vroeg of laat externe partijen belangstelling hebben om erbij te komen." En waar moet dan aan gedacht worden? ,,Bijvoorbeeld een school in groenonderwijs. Of, om maar eens wat te noemen, een agrarisch museum of een duurzaamheidspaviljoen van Nuon of Essent. Bedrijven of organisaties die iets in deze groene omgeving te zoeken hebben. Voor de economische crisis hadden enkele partijen daar wel oren naar, die gesprekken pakken we komend jaar weer op." Overigens zijn er dit jaar al voor het eerst inspiratietuinen die door externe deskundigen zijn aangelegd. 

Duurder kaartje

De toegangsprijs voor de Tuinen van Appeltern gaat dit jaar omhoog: een regulier kaartje gaat 14 euro kosten, tegen 12.50 euro vorig jaar. Volgens Ben van Ooijen is dat noodzakelijk om de inkomsten op z'n minst gelijk te houden. ,,We moeten wel, want we ontkomen er ook niet aan om mee te doen aan allerlei kortingsacties. Denk aan speciale leden- of lezersacties of iets als 'tweede kaartje gratis'. Daar zijn er steeds meer van en dat moet worden opgevangen in de prijs van de reguliere toegangsprijs." Overigens ligt de entreeprijs in maart, april, oktober en november als altijd iets lager. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal