Nog steeds kankerverwekkende dioxine in Weurt
WEURT - De giftige dioxine die twee weken geleden bij een zeer grote brand in vleesfabriek Henri van de Bilt op het dorp Weurt neerdaalde is nog niet verdwenen. Uit een tweede meting blijkt dat de gezondheidsrisico's nog steeds even groot zijn.
Delen per e-mail
Inwoners van Weurt hebben vrijdag van de gemeente Beuningen een brief gekregen waarin zij de waarschuwing krijgen dat onverminderd het gezondheidsadvies van vorige week van kracht blijft. Dat betekent dat groente en fruit die in aanraking zijn geweest met de kankerverwekkende dioxine niet gegeten mogen worden. De oogst uit moestuintjes maar ook van agrariers is daarmee waardeloos geworden.
De groente kan weggegooid worden met het gft-afval, laat de gemeente weten.
Nu is gebleken dat het regenachtige weer nauwelijks gunstige invloed heeft op de dioxine, is een derde vervolg onderzoek nodig. Dat wordt over enkele weken uitgevoerd. Tot die tijd blijft dus de waarschuwingsfase van kracht. Dat betekent ook dat dieren (koeien, pony's, paarden, schapen, etc.) geen gras mogen eten waarop de dioxine is neergedaald.
De uitkomst van het tweede dioxine-onderzoek na de brand twee weken geleden bij vleesfabriek Henri van de Bilt in Weurt is dus vandaag bekend gemaakt.
Vorige week werd duidelijk dat de omvangrijke brand een spoor van dioxine heeft uitgestort over het dorp Weurt. De waarde van die uitstoot was dusdanig dat bewoners het advies kregen alle zelf geteelde groente en fruit waar de rook was overheen gegaan weg te gooien. Een fruitteler raakte een deel van zijn oogst die nog buiten stond ook kwijt.
Het tweede onderzoek naar de dioxine is vorige week vrijdag uitgevoerd.
Inwoners krijgen ook het advies hun handen te wassen net het werken in de tuin. Ook voor kinderen geldt dat advies na het spelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
oproep Hoe houd je als zzpāer het hoofd boven water? Laat het ons weten!
ARNHEM / NIJMEGEN ā Van taxichauffeurs die nog amper ritten rijden tot videografen die hun opdrachten drastisch zien afnemen. Door de coronacrisis en de harde lockdown staat bij veel zzpāers het water aan de lippen. -
Geen sneeuw maar wel skiƫn in Alverna
ALVERNA - Skicentrum De Wijchense Berg in Alverna is volop in bedrijf. Zozeer dat er alleen nog vaste gasten welkom zijn. Omdat skisneeuw er in Nederland niet is en reizen naar buitenlandse skipistes vanwege corona nadrukkelijk wordt afgeraden - als ze al open zijn - zijn skihellingen met kunststofmatten populair. -
PREMIUM
IVN roept mensen op om geen 'giftige planten' meer te kopen bij tuincentra
-
CHECK JOUW REGIO CORONAKAART | Dieprode hotspots in Maas en Waal en Liemers, Wageningen doet het opvallend goed
De daling van het aantal coronabesmettingen zet in de hele regio door. Toch blijven er zorgenkindjes zichtbaar: gemeenten die dieprood kleuren op de coronaart en het nog steeds niet heel veel beter doen. -
PREMIUM
Een hap uit de kerk van Horssen: middendeel gesloopt als plan doorgaat
HORSSEN - Een hap uit de kerk van Horssen. Dat is de consequentie als het plan van Ton van Coten van Reliplan wordt uitgevoerd. Dat voorziet in de sloop van het schip van de kerk. Dat zou vervangen worden door een appartementengebouw met een dak dat de contouren van het bestaande dak volgt. Met aan de voorkant de huidige voorgevel met kerktoren en aan de achterkant het priesterkoor.
-
Ondernemer wil gasaansluiting in Druten, maar krijgt nee te horen van gemeente
-
PREMIUM
Vrachtwagenchauffeur Hayley (27) hoopt meer jongeren enthousiast te krijgen voor haar job: 'Loop eens een dagje mee'
NIJMEGEN - 47 jaar. Dat is de gemiddelde vrachtwagenchauffeur in Nederland. En die leeftijd neemt niet af, maar juist toe. Meer jongeren in de logistiek is volgens Ben Hendriks van Logistiek Expertise Centrum Nijmegen dƩ oplossing voor de toekomst van de sector. -
PREMIUM
Visliefhebbers laaiend nu vermalen van vissen door energiecentrale in Alphen mag doorgaan: āVolstrekt onacceptabelā
ALPHEN / LITH - Het vermalen van vissen in de waterkrachtcentrale van Vattenfall tussen Lith en Alphen zal voorlopig door blijven gaan na een uitspraak van de Raad van State. Visliefhebbers zijn laaiend. Vattenfall zegt juist veel te doen tegen vissterfte.