Volledig scherm
De Doekenborg, voormalig zorgcentrum voor ouderen in de Aldenhof. Hier komt een noodvoorziening voor cliënten van de Rigtergroep. © Gerard Verschooten

Noodplan voor cliënten Rigtergroep in Nijmegen

NIJMEGEN - Cliënten van begeleid wonen-instelling de Rigtergroep moeten met spoed weg uit hun huizen. Ze gaan op last van de gemeente versneld naar een noodvoorziening in De Doekenborg, een voormalig woonzorgcentrum waarin nu anti-kraak zit. 

Nijmeegs wethouder Bert Frings neemt deze drastische maatregel, omdat volgens hem de situatie onverantwoord is. Er is momenteel nauwelijks begeleiding voor de 48 mensen die beschermd wonen bij de Rigtergroep op verschillende plekken in de stad.

Fraude

Deze particuliere zorgorganisatie begeleidt mensen met een psychiatrische of licht verstandelijke beperking. Het bedrijf zit zwaar in de problemen.  De gemeente deed onlangs aangifte van fraude met persoonsgebonden budgetten. Inmiddels dreigt een faillissement voor de Rigtergroep. Veel personeel is vertrokken. Bewoners worden volgens de gemeente aan hun lot overgelaten. De overgebleven medewerkers hebben al een paar keer hulp van de politie moeten vragen bij incidenten. 

Noodplan

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de 48 cliënten tot 1 januari bij de Rigtergroep zouden blijven. Maar dat lukt niet. ,,We hoorden vorige week dat de Rigtergroep na 1 oktober geen zorg meer kan leveren’’, zegt wethouder Frings. ,,Daarom moesten we een noodplan maken.’’

Ongeveer de helft van de cliënten wordt voorlopig ondergebracht in De Doekenborg in de Nijmeegse wijk Aldenhof.  In het afgeschreven, deels leegstaande voormalige woonzorgcomplex zijn drie etages beschikbaar. De instellingen RIBW en Onder de Bomen gaan hier voor de begeleiding zorgen. ,,Dit is ingrijpend voor de betrokkenen en het is zeker geen ideale situatie'', zegt Frings. ,,Maar ik zie geen andere oplossing.’’

Vervangend

 De 24 andere clienten van de Rigtergroep krijgen met spoed een vervangende woning. Sommigen gaan naar een andere instelling, zoals Pluryn, ZZG zorggroep, Onder de Bomen, Waalboog en IrisZorg. Een enkeling kan zelf het huurcontract overnemen van het huis waar hij of zij nu woont.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal