Volledig scherm
© DG

Oorlog achtervolgde Williams

BEUNINGEN - Ted Williams was de enige vlieger die de crash van de Lancaster bommenwerper in Beuningen overleefde. Dat bleef aan hem knagen. Zijn Nederlandse vriend Ton Las vertelt over de door de oorlog getekende vlieger.

Precies veertig jaar nadat de Engelse vlieger Ted Williams boven het dorp Hees (nu Nijmegen) uit een brandende Lancaster bommenwerper sprong, keerde hij terug in Beuningen. Williams, die de bommen moest lossen, overleefde als enige bemanningslid de crash in 1943, maar de sporen van de oorlog droeg hij zijn hele leven mee, vertelt Ton Las uit Helmond.

Oud-Nijmegenaar Las en zijn vrouw Diny bouwden een hechte vriendschap met de Engelse vlieger op. "Hij had trauma's overgehouden aan de oorlog. Ted kon niet begrijpen dat hij het er goed vanaf had gebracht en dat de anderen waren omgekomen. Daar had hij een soort schuldgevoel over. Wij wilden niet elke keer over de oorlog beginnen, want dan kwamen de tranen in zijn ogen. Maar hij heeft er vaak over gesproken.”

Het echtpaar Las ontmoette Williams en zijn vrouw Pam in 1981 tijdens een vakantie op Mallorca. Ze raakten aan de praat. Las (82): „Wij vertelden dat we uit Nederland kwamen. Williams zei dat hij in de oorlog met een parachute in Nederland was neergekomen. Toen ik vertelde dat ik uit Nijmegen kwam, ging een wereld voor hem open: daar was hij geland.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal